Tri savjeta za jačanje imuniteta

 Tri savjeta za jačanje imuniteta

Foto: Pixabay

Imunološki sistem ključni je za odbranu cjelokupnog organizma od potencijalnih virusa, koji mogu uzrokovati bolesti kakav je i koronavirus. Kako bismo održali imunološki sistem jakim moramo živjeti u skladu s prirodom, unositi kvalitetnu vodu i hranu, mikronutrijente, imati najmanje osam sati kvalitetnog sna i redovnu fizičku aktivnost u prirodi, uvjeravaju nutricionisti. Ovo su tri savjeta za jačanje imuniteta, piše Dnevni avaz

1. Smanjiti ili izbaciti iz ishrane rafinirane šećere. Čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete, iznenadićete se koliko često u sastavu proizvoda nalazi šećer.

2. Povećajte dnevni unos voća i povrća. Preporučuju se tri porcije povrća, na primjer, dva svježa obroka u salatama i jedno kuvano termički obrađeno povrće, kao i dvije porcije voća. Jedite zeleno povrće bar dva puta dnevno jer se ono ubraja u najdjelotvornije prirodne namirnice u jačanju imuniteta. 

3. Povećajte unos zdravih masti, koje su odgovorne za zdrav hormonski sistem i krvne sudove. Koristite maslinovo ulje, kokosovo ulje, koštuničavo voće, laneno sjeme i avokado. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja