Tri osobe osumnjičene da su oštetile budžet preko 600 hiljada EUR

 Tri osobe osumnjičene da su oštetile budžet preko 600 hiljada EUR

Foto pixabaycomilustracija

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije podnijeli su krivične prijave protiv tri osobe za koje se sumnja da su utajom poreza i doprinosa oštetile budžet za preko 600 hiljada EUR.

Iz Uprave policije je saopšteno da su P.I, A.M. i D.M, nastanjeni u Podgorici, izvršili krivično djelo tako što nijesu dostavljali podatke i činjenice o zakonito stečenim prihodima, kako bi izbjegli plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) i na dohodak fizičkih lica.

„Oni su prikrili podatke koji se odnose na plaćanje obaveza po osnovu obračuna PDV-a i poreza na dohodak fizičkih lica, čime je budžetu Crne Gore pričinjena šteta od 606,67 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije su dodali da je, u saradnji sa postupajućim osnovnim državnim tužiocem u Kotoru, obavljena kontrola poslovanja, odnosno gradnje i prodaje poslovno-stambenih objekata u kotorskim naseljima Dobrota i Stoliv. Tom prilikom policija je došla do sumnje da su P.I, A.M. i D.M. izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

„Provjerama je utvrđeno da prijavljeni nijesu vodili poslovne knjige na način propisan Zakonom o računovodstvu i reviziji, nijesu obavili opštu registraciju poreskog obveznika, kao ni PDV registraciju, u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji kod nadležnog poreskog organa“, saopštili su iz Uprave policije.

Oni su kazali da osumnjičeni nijesu vodili poslovne knjige i pomoćne evidencije u kojima bi bile registrovane poslovne transkacije u vezi sa gradnjom stanova i njihovom daljom prodajom kupcima.

„Nijesu podnosili poreske i prijave poreza na dohodak fizičkih lica i PDV, a sticali su prihode od oporezive djelatnosti, odnosno gradnje stanova za tržište u Opštini Kotor, tako što su prodajom stambeno-poslovnih jedinica ostvarili ukupan prihod od 2,73 miliona EUR“, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još