Tramp: Slijedi najvažniji slučaj u istoriji pred Vrhovnim sudom

 Tramp: Slijedi najvažniji slučaj u istoriji pred Vrhovnim sudom

Foto: Reuters/Carlo AllegrI

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je da će se „najvažniji slučaj u istoriji“ odigrati pred Vrhovnim sudom SAD. Država Teksas pokrenula je spor kojim se traži blokada zasijedanja elektora iz četiri države, Mičigena, Džordžije, Pensilvanije i Viskonsina za koje Tramp tvrdi da je u njima bilo izbornih nepravilnosti.

On je to napisao na svom Tviter profilu, aludirajući na tužbe podnijete u vezi sa američkim predsjedničkim izborima.

“Ako Vrhovni sud pokaže mudrost i hrabrost, američki narod će pobijediti u vjerovatno najvažnijem slučaju u istoriji i naš izborni proces ponovo će biti poštovan”, napisao je Tramp.

Država Teksas pokrenula je spor kojim se traži blokada zasijedanja elektora iz četiri „kolebljive“ države, Mičigena, Džordžije, Pensilvanije i Viskonsina. To su države za koje Tramp tvrdi da je u njima bilo izbornih nepravilnosti, te da su nepravilno proglasile pobjedu Džoa Bajdena.

Teksas u tužbi, koju je podržalo 18 drugih saveznih država, tvrdi da su četiri sporne države uzurpirale autoritet koji Ustav daje zakonodavcima i promjenile izborna pravila čineći ih otvorenim za prevare.

Sa druge strane, u odbranu četiri tužene države stale su 22 druge federalne američke države, zatraživši od Vrhovnog suda SAD da odbaci tužbu.

Džordžija, Pensilvanija, Viskonsin i Mičigen odgovorile su na tužbu Teksasa u predviđenom roku.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja