Stižu kineske vakcine 1. maja, bez policijskog časa između subote i nedjelje

 Stižu kineske vakcine 1. maja, bez policijskog časa između subote i nedjelje

Foto: Printscreen

“201.200 kineskih vakcina se nalazi na putu za CG. Krenuli iz Pekinga 28. aprila i 1. maja stižu na naš aerodrom“, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Masovna vakcinacija će započeti u očekivanom terminu i očekujemo dobar odzi građana“, dodala je ona, javlja FOS.

Od 30. aprila do 7. maja važe nove mjere:

– Policijski čas između subote i nedjelje neće važiti. Ali će nastaviti da važi svih prethjodnih i narednih dana. Zabrana vikendom međugradskog saobraćaja ostaje na snazi

– Od 24 opštine 23 imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Stanje se popreavilo i uPljevljima i u Šavniku i tu s epopuštaju mjere.

– U Pljevljima i Šavniku

– pohađanje nastave u ustanovama,

– rad igraonica od 7 do 20h,

– privrednih društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo od 7 do 22h,

– priređivači igara na sreću od 7 do 22h, ugostiteljski objekti punim kapacitetom rade od 7 do 23h, teretane i fitnes centri rade.

– međugradski osim vikendom je dozvoljen.

Jedini grad u crvenoj zoni je Andrijevica. Nadamo se da će i ova opština biti pridružena svim ostalim u narednim danima, dodala je ministarka.

“Da bi cijela država zadržala ove rezultate apelujem na poštovanje mjera, osobito maska, ruke i distanca kako bi svi zajedno dali maksimalni doprinos u narednom period“, kazala je ministarka.

U Mađarsku uz test ili potvrdu o vakcinaciji

“Kao rezultat moje posjete Mađarskoj postignut je veoma važan dogovor. Omogućeno je da naši građani po pravilu reciprociteta sa državljanima Mađarske mogu da putuju uz test ili potvrdu o vakcini bez obzira kojom su vakcinisani. Priznavaće testove koji naši i njihovi građani urade u CG“, saopštila je Borovinić Bojović. 

Galić: Vakcinišite se

“Epidemijska kriva pokazuje najbolji nivu o odnosu čak i na septembar i u odnosu na ovaj drugi talas, što je rezultat mjera koje su sprovedene. Zamolio bih da se u predstojećem periodu koji smatramo epidemiološkim rizikom – prvomajski i vjerski praznici – da se pridržavaju mjera. Vrlo povoljna situacija je u primorskim opštinama što je bitno za predstojeći turistički period“, naveo je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

“Posebno bih istakao da je mnogo veći nivo testiranja u svom ovom periodu u odnosu na početak same pandemije. CG u boljoj situaciji u odnosu na Srbiju i Hrvatsku. Što se tiče konkurentskih turističkih destinacija tokom aprila stoji bolje u odnosu na Kipar, Tursku i Hrvatsku. Od nekih zemalja od interesa, iz kojih bi trebalo da dođe najveći broj turista – vidimo da su ili vrijednosti kao kod nas ili ispod te vrijednosti. Zamolio bih građane da se odluče za vakcinaciju jer je ona oružje uz koje možemo, uz poštovanje mjera, poštovati pandemiju. Pridržavajte se mjera i vakcinišite se“, apelovao je Galić.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još