Šta će poslanici sjutra pitati Krivokapića?

 Šta će poslanici sjutra pitati Krivokapića?

Gov.me/S.Matić

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić odgovaraće sjutra će u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici Skupštine.

U ime poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, pitanje Krivokapiću postaviće poslanik Dragutin Papović.

On će pitati premijera da li će poštovati član 110 Ustava i prihvatiti činjenicu da je Vladi na čijem je čelu prestao mandat.

U ime poslaničkog kluba Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije, pitanje Krivokapiću postaviće poslanik i potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić.

On će pitati premijera da li zbog ekspertskog stava ministra pravde Vladimira Leposavića, povodom poznatih dešavanja na prostoru Srebrenice od prije 26 godina, parlamentarna većina 27. saziva Skupštine može računati na zajednički rad u 42. Vladi.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović pitaće Krivokapića da li će i kada Crna Gora zaključiti sporazum sa koncesionarom Univerzal monte, kako bi država od tog koncesionara preuzela upravljanje nad magistralnim putem Herceg Novi – Trebinje.

“I time prestala obaveza plaćanja putarine na tom putu, kako za Novljane, tako i za sve naše goste, a što bi bilo posebno značajno u periodu turističke sezone”, naveo je Bogdanović.

U ime Socijalističke narodne partije, poslanica Danijela Đurović pitaće premijera šta je Vlada uradila po pitanju Prevlake i kako vidi konačno rješenje razgraničenja sa Hrvatskom.

Šef Poslaničkog kluba Pokreta za promjene, Branko Radulović, pitaće Krivokapića da li će Vlada na čijem je čelu podržati inicijativu te stranke da energetski sektor Crne Gore bude sa nultom emisijom C02 do 2030. godine.

Time bi, kako navodi Radulović, Crna Gora, proizvodeći „zelenu energiju”, postala jedna od vodećih država u najznačajnijem projektu transformacije Evropske unije (EU), i na tim osnovama i sa te pozicije ostvarila najveće benefite i dinamičan i dugoročan privredni i ekonomski rast i razvoj.

Poslanica „Crno na bijelo” Božena Jelušić pitaće Krivokapića da li je Vlada inicirala izmjene uredbi i drugih akata u skladu sa nadležnostima, kojima se uređuju nadoknade i ostale privilegije funkcionera i koje značajno opterećuju javne finansije, a čijim bi se ograničavanjem ili ukidanjem omogućila pravednija raspodjela tereta krize na sve građane.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović pitaće Krivokapića kada očekuje da će se realizovati njegov predlog za razrješenje Leposavića, s obzirom na to da ga je uputio 6. aprila, a da se to pitanje još nije razmatralo u Skupštini.

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, pitaće premijera da li je Vlada na čijem je čelu odustala od namjere da izmijeni Zakon o registrima prebivališta i boravišta i Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva.

“Inicijativa Vlade da izmijeni zakon i odluku zabrinula je sve dobronamjerne građane, posebno naše državljane koji se nalaze trenutno van Crne Gore. Riječ je dominantno o pripadnicima manje brojnog naroda, koji se iz opravdanih razloga privremeno nalaze van svoje domovine”, obrazložio je Ibrahimović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pitaće premijera zašto je Vlada odbila predloge zakona SDP-a o smanjenju opterećenja po osnovu rada, kao i o kreiranju garantnih šema za pomoć privredi.

Konjević će pitati Krivokapića i šta je Vlada uradila na kreiranju povoljnijeg biznis ambijenta u uslovima krize i kako komentarišu kritike Američke privredne komore da donose odluke suprotno interesima biznis zajednice i investitora.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još