Spektra pozdravlja preporuku Ombudsmana za rješavanje problema nestašice hormona za trans žene

 Spektra pozdravlja preporuku Ombudsmana za rješavanje problema nestašice hormona za trans žene

foto pr centar

Predstavnici Asocijacije Spektra pozdravili su preporuku Ombudsmana Ministarstvu zdravlja za rješavanje problema nestašice hormona za trans žene, navodeći da nedostatak tog lijeka otežava borbu za jednakost i bez sumnje vodi ka ugroženosti svih korisnica/ka.

Iz Spektre su kazali da problem nestašice hormonske terapije za trans žene, u saradnji sa institucijom Ombudsmana, pokušavaju da riješe od 2018. godine, nažalost, sa vrlo malo uspjeha.

“Asocijacija Spektra je počela saradnju sa Ministarstvom zdravlja, koje je u saradnji sa Montefarmom uspješno obezbijedilo određenu količinu lijeka neofolin, koji je neophodan za  proces prilagođavanja pola transrodnih žena. Uzevši u obzir činjenicu da je preduslov očuvanja zdravlja transrodnih osoba neometana i adekvatna primjena sigurne hormonske terapije, kao i broj transrodnih žena u Crnoj Gori,  količina koja je obezbijeđena, međutim, nije dovoljna, te smo stava da je problem nestašice hormonske terapije neophodno riješiti sistemski. U odnosu na to, izražavamo nadu da će se Ministarstvo zdravlja proaktivno ponijeti prema ovom pitanju”, poručili su iz Spektre.

Transrodne žene, kako je pojašnjeno, imaju propisanu estradiolsku terapiju od strane endokrinologa dr. Aleksandra Đoga, u skladu sa njihovim rodnim identitetom, te individualnim potrebama/mogućnostima osobe.

“Na osnovu liste pozitivnih ljekova koja je bila na snazi za 2018. godinu , u grupi polnih hormona, nalazi se Estradiol u ampulama 10 mg/ml, za koji nije propisan proizvođač. U datom periodu, duže od dvije godine trans pacijentkinje nijesu bile u mogućnosti da primaju terapiju na vrijeme ili uopšte, upravo zbog nedostatka  pomenutih hormonskih medikamenata u JZU Dom zdravlja Podgorica”, navodi se u saopštenju.

Istakli su da su hormonski medikamenti neophodni za očuvanje psihofizičkog zdravlja kako transrodnih žena, tako i svih drugih osoba na supstitucionoj hormonskoj terapiji. 

“Nedostatak ovog lijeka umnogome otežava našu borbu za jednakost i bez sumnje vodi ka ugroženosti svih korisnica/ka istog. Važno je da imamo na umu da društvo ne može biti slobodno ukoliko u njemu postoje osobe čija osnovna ljudska prava nijesu zagarantovana, i koje žive pod opresijom zbog svoje različitosti – identiteta, tijela i/ili iskustva. Pravo na zdravstvenu zaštitu je jedno od osnovnih ljudskih prava, te očekujemo da rješavanjem ovog pitanja, bude omogućen pristup navedenom pravu i transrodnoj zajednici”, poručili su iz Spektre.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja