SNP Podgorica: Lokalna uprava treba da proširi postojeće socijalne servise i uvede nove

 SNP Podgorica: Lokalna uprava treba da proširi postojeće socijalne servise i uvede nove

Foto: SNP

Odbor SNP Glavnog grada Podgorica smatra da lokalna uprava treba da proširi postojeće socijalne servise, ali i da uvede nove . navodi se u saopštenju.

– Kako bi slijepa lica lakše dolazila do informacija, potrebno je uvesti časopis na Brajevom pismu. Neophodno je otvoriti servis zapošljavanja slijepih lica i konačno uvesti taktilne površine u gradu. Jedan od pozitivnih pomaka bio bi otvaranje šaltera za stara lica, trudnice i osobe sa invaliditetom. Uvođenje autobuskih karti sa popustom za penzionere bilo bi veoma važno za ovu populaciju. Osim toga, smatramo da je potrebno povećati broj gerontodomaćica, kao i obroka u narodnoj kuhinji- navode iz podgoričkog SNP-a.

Personalna asistencija za osobe sa invaliditetom i lica sa većim intelektualnim teškoćama trebalo bi, kako smatraju iz SNP-a, da bude stalni socijalni servis Glavnog grada, a ne da se sprovodi po projektu. Djeci sa težim zdravstvenim problemima treba da se pruža zdravstvena zaštita 24 sata, a ne samo osam sati kako je to trenutnim državnim projektom predviđeno.

– Sredstva koja dobijaju asistenti u iznosu od 222 eura su mizerna i mora se raditi na njihovom povećanju. Djeca sa težim zdravstvenim problemima od Glavnog grada nisu dobila nikakvu pomoć, koja im je naročito potrebna u periodu pandemije korona virusa. Dakle, u narednom periodu mora se veća pažnja posvetiti unapređenju socijalnih servisa Glavnog grada kako bi se adekvatna pomoć i podrška pružila onima kojima je najpotrebnija – zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja