Sjutra se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

 Sjutra se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

foto ilustracija

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obilježava svake godine 3. decembra, Caritas Crne Gore je u okviru projekat Societies 2 dio zajedničke kampanje u kojoj učestvuju svih pet zemalja koje su dio projekta, saopštili su iz CARITAS-a Crne Gore.

Aktuelna situacija sa virusom COVID19 prisutna širom svijeta, mjeseci zaključavanja, ograničenja, bolesti i gubitci imali su ogroman uticaj na svakog pojedinca. Potrebe osoba sa invaliditetom danas su veće u odnosu na potrebe drugih ljudi.Davanje prioriteta potrebama osoba sa invaliditetom nikada nije bilo važnije nego sada. Stoga će slogan ovogodišnje kampanje biti „Zaštitimo osobe sa invaliditetom tokom pandemije Covid-19“.

Ova kampanja naglašava važnost zaštite osoba sa invaliditetom tokom perioda pandemije. Osobama sa invaliditetom, koje predstavljaju ranjivu grupu, u ovoj vanrednoj situaciji potrebna je pomoć njihovih komšija, prijatelja, članova porodice, zdravstvenih radnika i javnih zvaničnika. Kampanja promoviše preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za zaštitu osoba sa invaliditetom. Kampanja je organizovana u virtuelnom okruženju, pa se poruke kampanje promovišu putem društvenih mreža, web stranica i medija u svih pet zemalja implementacije projekta.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, smatra se da oko 15% svjetske populacije ima neki oblik invaliditeta. Ipak, potrebe osoba sa invaliditetom nisu podržane od strane institucija i društva u kojem žive. Ljudi sa invaliditetom nemaju jednak pristup društvu, što uključuje područja obrazovanja, prevoza, zapošljavanja, socijalnih usluga, informisanja i političkog učešća. Pravo na učešće u javnom životu je od suštinskog značaja za stvaranje stabilnih demokratija, aktivnog građanstva i smanjenja nejednakosti u društvu.

Savez projekta SOCIETIES 2, koji finansira Evropska unija, čine 12 organizacija u jugoistočnoj Evropi (Crna Gora, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo).

Partneri u Crnoj Gori su Caritas Crne Gore i Udruženje paraplegičara Bar. Projekat ima za cilj da pruži podršku organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, inkluziji osoba sa invaliditetom i EU standardima na zapadnom Balkanu. Projekat je fokusiran na jačanje učešća OCD u javnom dijalogu sa javnim vlastima i uticaja u procesima donošenja odluka, povećanjem njihove stručnosti i kapaciteta u oblastima socijalne inkluzije za OSI i politike deinstitucionalizacije, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja