Sjutra antifašistički protest ispred Skupštine

 Sjutra antifašistički protest ispred Skupštine

Foto: FOS Media

Protest zbog ponovnog odbijanja da se Predlog Zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola uvrsti u dnevni red skupštinskog zasijedanja, biće održan sjutra ispred crnogorskog parlamenta.

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović tri puta je predlagao da taj zakon bude razmatran na plenumu, ali je većinom glasova svaki put odbijen.

Iz LP-a je saopšteno da su, odbijanjem da razmatraju taj predlog zakona, crnogorski poslanici i političke partije pokazali da im nije stalo do poštovanja najvećih tekovina modernog i demokratskog društva i osnovnih postulata Evropske unije (EU).

Iz te partije su rekli da je njihov predlog na sjednici u ponedjeljak podržalo svega 29 poslanika.

U LP-u smatraju da ta činjenica sama po sebi dovoljno govori o stanju i agoniji u kojoj se nalazi Crna Gora, i da ne ostavlja sumnju da li se i sama parlamentarna većina istinski zalaže za antifašističke tekovine i razvoj društva na ovim osnovama.

Navodi se da je jasno je da je u ponedjeljak u Skupštini, među 81 poslanikom, bilo svega 29 antifašista i boraca za najsvetije ideale na kojim je Crna Gora decenijama građena.

„Pseudoantifašisti koji samo o praznicima ili nekim svečanim proslavama na rever zakače bedž koji simbolizuje antifašizam misle, ili valjda stvarno vjeruju, da uporno odbijanje da se o ovom zakonu raspravlja može zaustaviti plimu promjena koja nadolazi i donosi neki novi društveni i istorijski kontekst“, kaže se u saopštenju LP-a.

Ocjenjuje se, da nije dovoljno samo se slikati pored spomenika iz NOB-a ili spomen-obilježja i saopštiti par fraza i ispraznih floskula, već da se za istinski antifašizam mora raskinuti veza sa svim onim koji promovišu neofašističku ideologiju.

Iz LP-a su kazali da crnogorsko društvo konačno mora iskoračiti iz vrtloga nacionalizma, neofašizma i slavljenja ratnih zločinaca i da će
samo takva Crna Gora biti partner savremenoj Evropi.

„Svjedoci smo da su se aveti retrogradnih ideologija podržanih čak i od nekih političkih partija na velika vrata uselile u antifašističku i slobodarsku Crnu Goru“, ističe se u saopštenju LP-a.

Navodi se da se u prethodne dvije godine često potpuno otvoreno poziva na revizionizam i relativizovanje antifašizma, dok se istovremeno promoviše četnička ideologija svesrdno pomognuta od pojedinaca i grupa bliskih crkvi Srbije i ideolozima takozvanog „srpskog sveta“.

U LP-u smatraju da je zadnji trenutak da se onemogući dalje rastakanje antifašističke Crne Gore i da će, „ako se to ne uradi sad, sjutra možda biti kasno“.

Iz te partije su pozvali sve antifašiste, nevladine organizacije, političke partije i one koji se zalažu za slobodarsku i otvorenu Crnu Goru bez fašizma i mržnje, da dođu sjutra ispred Skupštine i jasno kažu ne fašizmu.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još