Selekcija otpada u PG još nije zaživjela: Građani brkaju lončiće

 Selekcija otpada u PG još nije zaživjela: Građani brkaju lončiće

Foto: Glavni grad Podgorica

Koncept primarne selekcije otpada u domaćinstvu na „suvu” i „mokru” frakciju uz postavljanje kontejnera sa jasnim oznakama za šta koji služe trebalo je, kroz razvoj reciklaže, da da značajan doprinos zaštiti životne sredine.

Brojni kvartovi su dobili polupodzemne kontejnere, a u naseljima gdje oni nijesu mogli biti montirani Čistoća je stavila obilježene metalne kontejnere.

Na naljepnicama jasno piše koji za šta služe, čak su i boje drugačije, ali građani ili ne čitaju ili ih ne zanima, pa primarne selekcije nema, piše Dan. 

“Na lokacijama gdje, zbog nedostatka prostora ili prisustva podzemnih instalacija, nije bilo moguće ugraditi polupodzemne kontejnere, u Ia i I gradskoj zoni postavljeno je 168 metalnih kontejnera sa zelenim plastičnim poklopcem i nožnom pedalom za odlaganje „mokre” frakcije otpada i 117 plastičnih plavih kontejnera sa nožnom pedalom za odlaganje „suvu” frakcije otpada. Nakon što je izvršena isporuka još 150 kontejnera za „suvu” i 286 kontejnera za „mokru” frakciju, nastavljeno je postavljanje u prvoj gradskoj zoni, tako što se metalni kontejneri povlače, a umjesto njih postavljaju namjenske posude”, kazao je Andrija Čađenović, direktor Čistoće.

U Čistoći se ponašaju kao da je sadržaj kontejnera odvojen pa ih ne prazni isto vozilo.

“Specijalno vozilo prvo prazni sve posuda namijenjene za „suvu” frakciju otpada, a zatim se prazne i kontejneri sa „mokru” frakciju”, kazao je Čađenović.

On ističe da je sve ovo u određenoj mjeri prihvaćeno od strane građana, ali još ne mogu biti u potpunosti zadovoljni.

“Otpad se i dalje odlaže nenamjenski. Ostavlja se pored posuda ili na poklopcima, što je dokaz da će biti potrebno još neko vrijeme kako bi pojedinci promijenili loše navike. Ove pojave nije pošteđen nijedan dio grada, u manjoj ili većoj mjeri, a istovremeno je i razlog zbog kojeg smo u skoro svakodnevnoj komunikaciji sa inspekcijskim službama, kako bi zajedničkim obilascima terena evidentirali nepravilnosti i upozorili ili sankcionisali počinioce”, kaže Čađenović

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja