Šehović: Vlada krije akt o privremenom finansiranju, Spajić prekršio Poslovnik

 Šehović: Vlada krije akt o privremenom finansiranju, Spajić prekršio Poslovnik

Foto: Socijaldemokrate

Ministar finansija Milojko Spajić ni nakon 15 dana nije dostavio akt na osnovu koga je Vlada primijenila institut privremenog finansiranja, čime je na direktan način prekršio Poslovnik Skupštine Crne Gore i “probio” rok za dostavljanje materijala poslanicima koji je članom 50 propisan, kazao je poslanik SD Damir Šehović.

Vlada je, kako je naveo, čak 7 od 12 ministarstava uvela u nezakonito finansiranje, na što je i Državna revizorska institucija nedavno ukazala.

„Jer je jasno da se privremeno finansiranje ne može primijeniti na ministarstva koja nijesu prepoznata Zakonom o budžetu za 2020. godinu. Ne postoji pravno valjan način da se traženim aktom prevaziđe taj problem. Zato ga Vlada, moguće, još ne šalje“, istakao je Šehović.

„Tako je “najtransparentnija” Vlada uspjela da nas ne samo najnetransparentnije zaduži, u vezi čega inače od Parlamenta i dalje skriva podatke koju su od Vlade, zbog brojnih kontroverzi koje prate pomenuti proces, odavno traženi, nego je za svega mjesec dana prekršila, ne samo Poslovnik Skupštine Crne Gore, nego i Ustav i Zakon o budžetu“, ukazuje Šehović.

Izmjenama Uredbe o načinu organizacije državne uprave, Vlada je ušla u zonu protivpravnog ponašanja, smata on, jer je aktom niže pravne snage
promijenila akt više pravne snage (zakon o budžetu za 2020. godinu), ali
i nezakonitog raspolaganja budžetskim sredstvima, čime je po Šehovićevom mišljenju suprotno Ustavu preuzela ingerencije Skupštine Crne Gore koje joj ne pripadaju.

“Ekspertski”, nema šta.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja