SDP neće podržati novu vladu

 SDP neće podržati novu vladu

foto sdp

Poslanici Socijademokratske partije (SDP) neće glasati za izbor nove crnogorske vlade, odlučeno je na sjednici Predsjedništva te partije.

Iz SDP-a su kazali da neće glasati za predloženi koncept Vlade zbog krupnih političko-ideoloških razlika.

„Proces konstituisanja nove Vlade u prethodna tri mjeseca ukazuje na nedopustivu neozbiljnost činilaca nove parlamentarne većine čime se, makar za sada, nije izašlo u susret želji većine crnogorskih građana za političkim promjenama“, naveli su iz SDP-a.

Kako su kazali, Građani Crne Gore su željeli promjene kako bi se prije svega unaprijedio njihov ekonomsko-socijalni status, oslobodile institucije i započela stvarna borba protiv korupcije i kriminala.

U SDP-u smatraju da u svom dosadašnjem djelovanju nova većina ne nagovještava da će se dominantno baviti realnim problemima građana.

“Upravo je izbor kadra za resore kulture, prosvjete i nauke sigurno najilustrativnji pokazatelj pravca kretanja, izbora prioriteta i suštine djelovanja ove Vlade u temeljnim identitetskim resorima”, rekli su iz SDP-a.

Oni su ocijenili da je više je nego zabrinjavajuće to što će prosvjetu, kulturu i nauku usmjeravati kadrovi nacionalističke i antigrađanske provenijencije.

Iz SDP-a su naveli da je neprihvatljivo to što, po prvi put od uvođenja višepartijskog sistema, među ministrima nema predstavnika brojčano manjinskih naroda u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu mnogo puta iskazane političke stavove mandatara i nekih od budućih ministara, kao i neprimjerene kleronacionalističke aluzije, potpuno je i bilo očekivano da ova Vlada neće imati imati multivjerski i multietnički karakter”, kazali su iz SDP-a.

Oni su poručili da su spremni da sa novom Vladom i parlamentarnom većinom sarađuju u svim onim oblastima od interesa za građane Crne Gore.

“SDP će podržati svaku dobru i korisnu inicijativu i predlog koja je na liniji programa naše partije i evropske perspektive države, bez obzira od koga ona dolazila”, istakli su iz SDP-a.

Oni su pohvalili to što je pri koncipiranju predloga nove Vlade vođeno računa o rodnoj dimenziji odnosno zastupljenosti žena u Vladi.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još