Saslušanje Marković: Svako ko se ogriješio o zakon mora biti procesuiran, pa i Đukanović i Krivokapić

 Saslušanje Marković: Svako ko se ogriješio o zakon mora biti procesuiran, pa i Đukanović i Krivokapić

Foto: Skupština Crne Gore/Printscreen

Na prvoj sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu danas će biti održano konsultativno saslušanje kandidata sa liste kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor vrhovnog državnog tužioca.

Danijela Marković je pred Odborom ispričala svoju biografiju i gdje je radila u dosadašnjoj karijeri. Ona je poručila da je tužilaštvu potrebna nezavisnost i istakla da nijedan izvještaj Evropske komisije u Crnoj Gori nije bio pohvalan.

Kao i Đukanovića procesuirala bih premijera Krivokapića

Marta Šćepanović (DPS) kazala je da ne može postavoti konkretna pitanja koja je postavila Lidiji Vukčević.

„Da li smatrate da su tužioci dovoljno zaštićeni ako u ovoj državi mogu svi, a naročito poslanici, vrijeđati tužioce, prijetiti im i nazivati ih svakakvim imenima? Da li biste kao VDT učinili sve da zaštitite druge tužioce“, pitala je Šćepanović.

Dodatno je pitala da li bi uhapsila premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića ukoliko bi postojala osnovana sumnja da su učinili neke nezakonite radnje u postupku zaduženja Crne Gore od 750 miliona eura.

„Šta bi drugo VDT radio sem da štiti tužioce i tužilačku organizaciju“, replicirala je Danijela Marković. „Svako tužilaštvo treba da ima pristojne prostorije, da ima fizičko obezbjeđenje“.

Navela je da nije tačna izjava Marte Šćepanović da najavljeni Zakon o porijeklu imovine polazi od prezumpcije nečije krivice i nezakonitog sticanja imovine.

„Isto kao što je Radunović pitao za predsjednika Đukanovića i Vama odgovaram da li bih procesuirala Krivokapića. Ko su ti ljudi da budu nedodirljvi? Tužilaštvo ima svoju ulogu da goni svakog počinioca krivičnog djela“, ističe Marković.

Dragutin Papović (DPS) izjavio je da je tok današnjeg saslušanja pokazao zašto je Tužilački savjet svojevremeno predložio Lidiju Vukčević za VDT kao najboljeg od prijavljenih kandidata, da je ona zaslužila da bude na toj funkciji ali da su politički kriterijumi druge strane (tadašnje opozcije) spriječili njen izbor.

„Uglavnom ste se bavili advokaturom i radom u lokalnoj upravi. Mislim da to nije dovoljno iskustva za funkciju vrhovnog državnog tužioca. Mislim da su traženi uslovi iz konkursa u Vašem slučaju ispunjeni na nekom minimumu“, rekao je Papović.

foto

Marković mu je odgovorila da je tokom 20 godina bavljenja advokaturom stekla spoznaju da su „sudstvo i tužilaštvo u DPS-u“.

Svako ko se ogriješio o zakon mora biti procesuiran, pa i Đukanović

Slaven Radunović (DF) pitao je Danijelu Marković da li bi u skladu sa ovlašćenjima uhapsila i procesuirala Mila Đukanovića, Brana Mićunovića, Milivoja Katnića i sve ostale koji su se ogriješili o zakon.

„Nema nedodirljivih. Svako ko se ogriješio o zakon mora biti procesuiran, pa bila to Danka Marković, Slaven Radunović, Milo Đukanović… Niko se ne može identifikovati sa državom. VDT je stub odbrane države. Ne postoji niko koga neću procesuirati u skladu sa zakonom“, istakla je Marković.

Radunović joj je poručio da upravo zbog te spremnosti da se uhvati u koštac sa najtežim slučajevima neće biti izabrana kada bude glasanje u Skupštini, jer to mnogima ne odgovara.

Država trpi materijalnu štetu zbog nečinjenja i pogrešnih presuda

Branku Bošnjak (PzP) interesuje kako bi Marković riješila problem selektivne pravde i da li neki državni tužioci treba da odgovaraju za nečinjenja. 

„Da li biste kao VDT iskoristili mogućnost koju omogućavaju pravni akti da preuzmete neki predmet za koji procijenite da predugo traje ili da se tužilac ne bavi aktivno njime“, pitala je Bošnjak.

„Treba da se mijenja zakon, da se uvede odgovornost sudija i tužilaca zbog nečinjenja. Država trpi veliku materijalnu štetu, nekad zbog njihovog nečinjenja, nekad zbog pogrešnih presuda“, odgovorila je Marković.

Neuspjeh tužilaštva je što se dokazi u pojedinim slučajevima predugo prikupljaju.

„Ne bi bilo nedodirljivih ukoliko bih bila izabrana za vrhovnu državnu tužiteljku“, rekla je Marković.

Marković: Jako tužilaštvo znači jaka država

Predrag Bulatović (DF) postavio je pitanje da li će ona, ukoliko bude izabrana, odmah pokrenuti postupak za razrješenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Katnić je, smatra Bulatović, glavni kreator montiranog državnog udara protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, kao i procesa za navodno pranje novca u kojem je prema navodima optužnice učestvovao Nebojša Medojević. Dodao je da se mora mijenjati zakon o državnom tužilaštvu.

„Jako tužilaštvo znači jaka država“, kazala je Marković. Ne može odgovoriti da li bi smijenila Katnića, ali da svakako postoji mogućnost da svako bude smijenjen ukoliko ne radi svoj posao. Tužilac prema njenom mišljenju mora biti visoko odgovorna osoba, a ona ne odobrava televizijska gostovanja Milivoja Katnića i iznošenje dokaza tim putem.

Ukoliko neka optužnica „padne“ više su krivi sudovi nego tužilaštva, jer sudovi su prihvatili takvu nepotpunu optužnicu. Saglasna je sa Bulatovićevom ocjenom da su potrebne izmjene zakona koji se odnose na sudstvo i tužilaštvo.

foto

Odgovarajući na pitanje Milosave Paunović (SNP) kazala je da crnogorski tužioci imaju profesionalne reference i da su dovoljno stručni, a da im fali hrabrosti kako bi ušli u obračun sa mafijom. Marković je poručila da mafija ne smije biti jača od države.

Boris Mugoša (SD) je pitao Marković da li je član neke partije kao i njen stav o Srebrenici i dešavanjima u Štrpcima.

Marković je navela da je bila poslanica SNP.

„Po prestanku mandat ne bavim se time. Prema Evropskoj povelji Srebrenica je proglašena genocidom. Mnogi zločini se moraju nazvati pravim imenom od Jasenovca, Velike… Ne postoji niko kome bih oprostila ratni zločin“, kazala je ona.

Mugoša je insistirao na odgovoru da li Marković smatra da je u Srebrenici bilo genocida ili ne, te da li bi se Marković vrtila slučaju Štrpcima.

Marković je navela da je na VDT da utvrdi to, “ja moram da prihvatim ono što se utvrdi“.

“Vi me pitate za Srebrenicu, ja moram da prihvatim ono što se utvrdi“, kazala je Marković dodajući da ratni zločini ne zastarijevaju. Ona je kazala da Velika nije nikada nazvana genocidom. “Treba da imamo iste aršine prema svakom zločinu“, poručila je.

Vuksanović Stanković je takođe insistirala da se Marković decidirno izjasni.

Marković je kazala da se genocid ne utvrđuje njenom izjavom, ali nije dovoljna njena tvrdnja. “Ja smatram da je genocid, osuđujem svaki zločin“, navela je ona.

Draginja Vuksanović Stanković kazala je na početku sjednice da smatra da zbog prekida u radu prethodnog saziva parlamenta i promjene sastava Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu ne može biti održano saslušanje i da zbog pravnih razloga treba vratiti postupak na početak. Pojasnila je da to ne onemogućava Danijelu Marković, Lidiju Vukčević i ostale kandidate da se ponovo prijave na konkurs za VDT.

Uprkos tome dnevni red je usvojen.

Saslušanje Danijele Marković, nekadašnje poslanice Socijalističke narodne partije, biće obavljeno pred članovima Odbora kojim predsjedava Momo Koprivica. Članovi su Slaven Radunović, Jovan Vučurović, Predrag Bulatović, Branka Bošnjak, Milosava Paunović, Srđan Pavićević, Marta Šćepanović, Andrija Nikolić, Miloš Nikolić, Dragutin Papović, Boris Mugoša i Draginja Vuksanović Stanković.

Danijela Marković rođena je 1959. godine u Beranama. Diplomirana je pravnica.

„Samo nezavisne institucije mogu dovesti do vladavine prava“, kazala je ona prilikom predaje kandidature za VDT.

U junu neophodnu dvotrećinsku podršku poslanika u Skupštini Crne Gore u prvom krugu glasanja nije dobila specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević, koju je za vrhovnu državnu tužiteljku jednoglasno predložio Tužilački savjet 2019. godine.

Ustavom Crne Gore je propisano da ako predloženi kandidat ne dobije potrebnu većinu Skupština u drugom glasanju bira vrhovnog državnog tužioca iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove.

Na dnevnom redu je i izbor zamjenika predsjednika Odbora.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja