Rodno zasnovano nasilje najzastupljenije

 Rodno zasnovano nasilje najzastupljenije

foto dan

Rodno zasnovano nasilje najzastupljeniji je vid povrede ljudskih prava u Crnoj Gori, a od izbijanja pandemije koronavirusa broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja porastao je za 27 odsto, kazala je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Oana Kristina Popa.

Ona je u video poruci, povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, navela da je endemska priroda rodno zasnovanog nasilja prema ženama i djevojčicama ukorijenjena u strukturnoj rodnoj neravnopravnosti i diskriminaciji.

Kako je rekla Popa, svi oblici nasilja nad ženama i djevojčicama su međusobno povezani i imaju zajedničke izvorne uzroke.

Ona je kazala da Crna Gora, nažalost, nije ni u kom slučaju imuna na tu globalnu pošast.

“Rodno zasnovano nasilje predstavlja najzastupljaniji vid povrede ljudskih prava u Crnoj Gori, a od izbijanja pandemije koronavirusa svjedočili smo porastu broja prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja od 27 odsto”, navela je Popa.

Ona je poručila da je žrtvama porodičnog nasilja potrebna podrška, danas više nego ikada.

“Za Crnu Goru, obezbijediti punu sigurnost, ravnopravnost i pravdu za žene predstavljalo bi ubjedljivo svjedočanstvo istinske posvećenosti društva evropskim vrijednostima”, kazala je Popa.

Ona je ohrabrila sve relevantne institucije, političke i društvene aktere u Crnoj Gori da učine ono što je do njih da omoguće ženama da vode bezbjednije, zdravije i prosperitetnije živote, uz jednake mogućnosti za političko učešće i liderstvo.

EU će, kako je poručila Popa, biti tu da pomogne i predvodi sopstvenim primjerom.

“Svakodnevno govorimo o pandemiji koronavirusa i kako je ona promijenila naš način života. Ali, rijetko govorimo o jednom drugom pitanju koje takođe ima pandemijske razmjere, o rodno zasnovanom nasilju”, dodala je Popa.

Prema njenim riječima, ta pandemija iz sjenke dodatno je pogoršana usljed krize izazvane koronavirusom.

“Nije pošteđena nijedna zemlja, bogata ili siromašna, velika ili mala. Kao Evropljani, ne smijemo ostati nijemi na činjenicu da je jedna od tri žena širom svijeta doživjela fizičko i/ili seksualno nasilje”, naglasila je Popa.

Kako je navela, u društvima koja tolerišu nasilje, ne kažnjavaju počinioce i okrivljuju žrtve, žene se rjeđe odlučuju da o tome govore.

“Da bismo prekinuli ovu kulturu ćutanja i okrivljivanja žrtvi, potreban nam je snažniji odgovor vlada, policije i pravosuđa”, istakla je Popa.

EU, kako je najavila, pokreće ambiciozan plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena širom svijeta, kroz inicijativu nazvanu Akcioni plan za rodnu ravnopravnost III.

Taj plan će, kako je objasnila Popa, dovesti do većeg angažmana i podrške za širok spektar aktivnosti usmjerenih na sprečavanje rodno zasnovanog nasilja i stvaranje jednakih društvenih, ekonomskih i političkih mogućnosti za djevojčice i žene širom svijeta.

“Moj tim i ja smo snažno posvećeni da budemo dio globalne misije EU za rodno ravnopravan svijet i nećemo štedjeti truda da pomognemo ženama i djevojčicama u Crnoj Gori”, poručila je Popa.

Ona je kazala da će Delegacija EU tri dana biti osvijetljena narandžastim svjetlom, počevši od 25. novembra, u znak solidarnosti sa žrtvama porodičnog nasilja.

Pozvali su, kako je dodala, i nacionalne institucije da im se pridruže u toj inicijativi.

Kako je navela Popa, potrebno je raditi zajedno da bi spriječili bilo kakvo nazadovanje, usljed pandemije koronavirusa, kako u pogledu teško stečenog napretka u afirmaciji rodne ravnopravnosi, tako i u oblasti osnaživanja žena.

“Potreban nam je narandžasti talas, ne samo 25. novembra, već svakoga dana! Ne treba tražiti bolje vrijeme od sadašnjeg da radimo zajedno i osvijetlimo ovu pandemiju iz sijenke”, poručila je Popa.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još