Regionalni direktor SZO za Evropu u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

 Regionalni direktor SZO za Evropu u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Foto: Alberto Pizzeli/AFP/ Getty Image

Regonalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans H. Kluge, 06. i 07. maja 2021. godine, boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saoošteno je iz Ministarstva zdravlja.

Osim što je  izraz poštovanja prema Crnoj Gori, ova posjeta predstavlja priliku  za politički i ekspertski dijalog, ne samo o odgovoru na COVID, kao monumentalnom zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom izazovu, već i o potrebi redefinisanja prioriteta sektorskih politika, boljem pozicioniranju zdravlja na političkoj i razvojnoj agendi, kao snažne determinante ekonomskog razvoja i socijalne kohezije.

Tokom boravka u Crnoj Gori, dr Kluge susrešće se sa predsjednikom Vlade prof. dr Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupištine Aleksom Bečićem, a svoju posjetu počeće sastankom sa ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić Bojović i predstavnicima Ministarstva zdravlja, uključujući i rukovodioce Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra Crne Gore. Teme sastanka biće odgovor na COVID 19, Program rada SZO za Evropu, kao osnov izrade nove zdravstvene politike u Crnoj Gori, ulaganje u zdravstvenu sigurnost i definisanje okvira saradnje za uspostavljanje Kriznig centra (EOC), unaprijeđivanje zaštite od finansijskig rizika prilikom korišćenja zdravstvenih usluga, jačanje primarne zdravstvene zaštite kao okosnice univerzalne zdravstvene zaštite.

Pored toga, biće organizovan  i sastanak sa Skupštinskim odborom za zdravstvo, rad i socijalnu politiku, obilazak COVID centra Doma zdravlja Podgorica na Starom Aerodromu i punkta za vakcinaciju u Muzičkom centru u Podgorici, a drugog dana posjete Regionalni direktor SZO za Evropu, dr Kluge sastaće se sa dekanom Medicinskog fakulteta prof.dr Miodragom Radunovićem i nakon toga održati predavanje za predstavnike akademske zajednice, u kojem će predstaviti program rada SZO za Evropu, sa posebnim osvrtom na ulaganje u zdravlje, inovacije i znanje- put održivog oporavka.

Nakon sastanka sa ministarkom zdravlja, u četvrtak, 06. maja, ministarka Borovinić Bojović i dr Kluge daće izjave za medije, koje će snimiti ekipa Vladine Službe za odnose s javnošću.

Pozivamo predstavnike medija da, ukoliko imaju interesovanja, do utorka, 04.maja u 17 časova pošalju pitanja za ministarku zdravlja i regionalnog direktora SZO za Evropu. Na sva pitanja koja se tiču politike i konkretnih aktivnosti SZO, sa posebnim osvrtom na našu zemlju, dr Kluge će odgovoriti i iznijeti stavove organizacije koju predstavlja.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još