Rakočević za Portal Podgorica: Kad bi građani bili savjesniji, sve bi lakše bilo

 Rakočević za Portal Podgorica: Kad bi građani bili savjesniji, sve bi lakše bilo

foto cistoca pg

Cjenovnik gradskih službi i preduzeća „Čistoće“ i „Deponije“ nije se mijenjao od 2007 godine. Međutim, nakon donošenja novog Zakona o komunalnim djelatnostima, u Glavnom gradu su došli do zaključka da iste treba korigovati. Pitali smo sekretara za komunalne poslove Glavnog grada, Marka Rakočevića, koji su dodatni razlozi da se u doba pandemije ipak cijenovnik nađe pred poslanicima Skupštine Glavnog grada.

„Cijene su se povećale za 50 odsto. Zvuči mnogo, mada za stan od 60 kvadrata to povećanje u prevodu znači povećanje za 1.80e ili 1.90e. Cijene su se obračunavale prema metodologijama koje je donijela Vlada CG. To je cijena po dubini i kubikaži otpada, a mi smo se opredjelili po metru kvadratnom. Međutim, iz opozicionih redova na sjednici Skupštine su mišljenja bili da se ipak obračuna po članu porodice, što nije jeftinija solucija ni za građane ni za gradska preduzeća. Naime, vodili smo se činjenicom da donesu fer politiku cijena koja bi bila u korist i građana i preduzeća. Najopterećenije gradsko preduzeće je „Čistoća“, koje i u COVID uslovima ima dodatne nadležnosti kada je dezinfekcija i higijena grada u pitanju. Potom za 13 godina, koliko se nije mijenjao cjenovnik, desile su se značajne investicije u pomenutom preduzeću, kao i u gradskom preduzeću „Deponija“ izgradnjom sanitarne kade“, istakao je Rakočević za portal Podgorica.

Naš sagovornik ističe da je u svakodnevnoj komunikaciji sa direktorima komunalnih preduzeća kako bi imao uvid u stanje na terenu i brojnim izazovima u doba panedmije, kada moraju voditi računa o higijeni grada.

„Ovo je izazovna godina za čitavu gradsku upravu. Iako je ovo trebala da bude godina investicija i rekonstrukcija, ipak sva gradska preduzeća su svakodnevno na terenu, pa ih pandmeija ne može spriječiti u vršenju svojih nadležnosti. Pored „Čistoće“ koja je najopterećenija, „Zelenilo“ svakodnevno na terenu na nekoliko lokacija u gradu uređuje parkove i javne zelene površine. Ne smijemo zaboraviti ni „Vodovod ni kanalizaciju“, kada je u pitanju kapitalni projekat sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Još kad bismo imali podršku i razumjevanje građana sve bi bilo lakše“, istakao je Rakočević.

Marko Rakočević, sekretar za komunalne poslove (Foto PG biro)

Pandemija je uticala na budžet Glavnog grada, tj racionalizacija sredstava. Naime, kako je za ovu godinu planirao istorijskih 93 miliona eura, ipak su sva gradska preduzeća racionalizovala sredstva, ali zacrtane investicije se realizuju planiranom dinamikom.

„Bio je rebalans budžeta gdje je sa 93 svedeno na 89 miliona eura. To dovoljno govori da tekuća potrošnja ni kapitalne investicije nisu značajno umanjene. I ovaj iznos budžeta od 89 miliona je mnogo veći u odnosu na prethodne godine. Podsjetiću vas da su raniji budžeti grada iznosili 40,50 ili 60 miliona eura. Mada ovaj postojeći ništa nije poremetio u radu preduzeća. Gradska preduzeća su radila besprekorno, ali je bilo potrebe za određenim subvencijama u određenim segmentima, ali to nije opteretilo budžet, ni rad preduzeća. Racionalno smo prevazišli trenutne probleme. Nadam se da će iznos budžeta za narednu godinu biti na nivou kao ove godine“, kazao je sekretar Rakočević.

Kako bi pravilno naučili najmlađe sugrađane kako da odlažu otpa, u školama se godinama realizuju edukacije i seminari.

„I ove godine smo realizovali edukaciju na temu odlaganja otpada i to u školama. Smatramo da je najlakše uzidati navike odlaganja otpada kod najmlađih, dok kod odraslih ide malo teže. Edukaciju smo prilagodili trenutnoj situaciji, ali ćemo sigurno nastaviti“, zaključio je za portal Podgorica, Rakočević.

Preduzeće Čistoća opterećeno, ali stiže na sve adrese

Kako je u razgovoru za Portal Podgorica, sekretar za komunalne poslove, Rakočević istakao da je preduzeće „Čistoća“ najopterećenije preduzeće, koje u godini pandemije snosi dosta odgovornosti za higijenu i čistoću grada, posebno kada je komunalni otpad u pitanju. Tragom te informacije, kontaktirali smo pomenuto preduzeće gdje su nam objasnili nadležnosti tokom pandemije.

ekipa Čistoće na terenu (Foto Čistoća)

„Pojava prvih slučajeva virusa korona u našoj zemlji zahtijevala je i naše pojačano angažovanje, budući da je nivo higijene u gradu bio od presudnog značaja u dijelu prevencije i sprečavanja širenja virusa. To je bio i razlog da, pored navedenih, u tom periodu intenziviramo i poslove pranja i dezinfekcije javno prometnih površina – ulica i trotoara, kao i prostora oko zdravstvenih ustanova, ali i svih polupodzemnih i jednog broja nadzemnih kontejnera.

Sve navedeno sprovodili smo u kontinuitetu, uz poštovanje svih mjera zaštite zdravlja naših zaposlenih, što nam je prioritet u odnosu na sve poslove koje realizujemo. Zaposleni su upoznati sa obavezom održavanja fizičke distance, a za sve zaposlene obezbijeđujemo zaštitnu opremu i zaštine maske, kao i sredstva za dezinfekciju. Situacija koja je značajno uticala na mnoge sfere naših života, nije posebno uticala na kvalitet obavljanja poslova koji su nam povjereni, imajući u vidu da je sve što se očekivalo od našeg Društva obavljano operativno, u planiranim rokovima. U skladu sa mjerama NKT, u nekoliko navrata smo korigovali dinamiku rada, kao i termine predviđene za odlaganje otpada, uz napomenu da su navedeni termini prihvatani i poštovani od strane građana“, precizirala je za Portal Podgorica, PR Čistoće, Senada Mulešković.

Naša sagovornica je istakla da je vandalizam neminovan kada je u pitnaju mobilijar koje postavljaju radnici „Čistoće“, kao i paljenje kontejnera, te stoga je teško izdvojiti kojio dio Podgorice prednjači u brojnim prekršajima.

sakupljanje otpada (Foto Čistoća)

Portal Podgorica nastavlja priču o radu najopterećenijeg preduzeća „Čistoća“ kada ćemo predstaviti i rad azila, za sve one koji žele da usvoje ljubimca.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja