Radulović: Crna Gora posvećena jačanju regionalne saradnje i evroatlantske perspektive ZB

 Radulović: Crna Gora posvećena jačanju regionalne saradnje i evroatlantske perspektive ZB

Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović učestvovao je danas na online sastanku ministara vanjskih poslova država članica Američko-jadranske povelje (A5), kao i na odvojenoj sesiji kojoj su prisustvovale i države posmatrači ove inicijative, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar Radulović je, kako navode, istakao da u svjetlu sve većih bezbjednosnih izazova, regionalne inicijative značajno doprinose miru i stabilnosti kako u regionu, tako i u široj međunarodnoj zajednici.

„Naglasio je da se uspjeh A5 ogleda u tome što su sve njene članice, osim jedne, ujedno i članice NATO, što predstavlja potvrdu kvalitetnog rada u okviru inicijative u pogledu proaktivnog promovisanja evroatlantskih integracija u regionu.

U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije je naglasio da Crna Gora ostaje posvećena politici otvorenih vrata, posebno kada je region Zapadnog Balkana u pitanju, te ponovio spremnost Crne Gore da pruži podršku Bosni i Hercegovini na putu evroatlantske integracije u skladu sa njenim ambicijama.

Takođe, podržao je inicijativu za širenje članstva A5, kako bi i drugi susjedi koji to žele mogli imati benefite. Ministar Radulović je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama za doprinos radu A5, kao i na kontinuiranoj privrženosti regionu“, navodi se u saopštenju.

U okviru sesije kojoj su prisustvovale i države posmatrači, fokus razgovora bio je, kako ističu, na zajedničkom odgovoru na pandemiju Covid-19.

„Radulović je zahvalio državama članicama A5 i NATO-a na dosadašnjoj pomoći u borbi protiv koronavirusa, naglašavajući značaj daljeg jačanja regionalne saradnje u borbi protiv pandemije.

Na sastanku je usvojena zajednička izjava ministara vanjskih poslova članica A5, u kojoj je naglašena posvećenost daljem progresu u pogledu evropskih i evroatlantskih integracija regiona. Pozdravljeno je pristupanje Sjeverne Makedonije Alijansi kao važan doprinos regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti, kao i napori Bosne i Hercegovine u pravcu implementacije reformskog programa.

Nadalje, izraženo je zadovoljstvo rezultatima Samita u Sofiji u okviru Berlinskog procesa, te naglašena važnost osnaživanja ekonomske saradnje, razvoja Regionalnog zajedničkog tržišta i promociji Zelene agende. Takođe, u zajedničkoj izjavi se navodi da države A5 ohrabruju Prištinu i Beograd da ubrzaju pregovore u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma pod okriljem Evropske unije.

Na sastanku su učestvovali predstavnici država članica A5 – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske,  Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država – kao i predstavnici država posmatrača – Kosova, Slovenije i Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Nakon Bosne i Hercegovine, Američko-jadranskom poveljom tokom 2021. godine predsjedavaće Hrvatska.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još