Prvi put u Crnoj Gori: Climathon „stiže“ u Podgoricu

 Prvi put u Crnoj Gori: Climathon „stiže“ u Podgoricu

Foto: FOS Media

Svjetski poznato ekološko takmičenje „Climathon“ posvećeno klimatskim promjenama ’’stiže’’ i u Crnu Goru. Pod sloganom „2020. nije za bacanje“ biće održano 28. i 29. novembra, a zamišljeno je kao 24-časovni hakaton na kojem će učesnici predstaviti inovativna rješenja za probleme u gradskim sredinama koji se tiču klimatske krize. Ideja je, iako nova kod nas, već naišla na ogromno interesovanje pa se organizatori nadaju da će upravo, zahvaljujući projektima koji će se izroditi na takmičenju, Podgorica biti ljepši i čistiji grad.

Kada govorimo uopšte o “Climathonu” važno je pomenuti da se u svijetu organizuje od 2015. godine. Do sada je bio bio organizovan na šest kontinenata, u 56 zemalja i 145 gradova a pokrenuo ga je Climate KIC, ekološki ogranak Evropske zajednice za znanje i inovacije (EIT) tijela Evropske unije, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

Sada, pet godina od prvog svjetskog “Climathona”, jedan ovakav događaj se organizuje i kod nas a sve u cilju osmišljavanja i realizacije ideja koje bi doprinijele očuvanju životne sredine.

Foto: Climathon Podgorica

„Samim tim što govorimo o svjetskom događaju, a zatim i da se Crna Gora prvi put odvažila i kreće putem pozitivnih promjena, jasno je da se pred nama nalazi mnogo rada i izazova, na šta smo, naravno, spremni, jer se priključujemo svijetu u zajedničkom ‘pohodu’ protiv klimatskih promjena. Uzevši u obzir ljepote, posebnost, ali i potencijal Crne Gore, osjetili smo potrebu da preuzmemo inicijativu da istu sačuvamo za generacije koje dolaze, u nadi da ćemo poslati jasnu poruku i promijeniti svijest naših građana kada je u pitanju ekološka odgovornost“, kaže za FOS Ivana Srećković ispred organizacije Climathon Podgorica.

Pravo na učešće imaju svi građani Crne Gore od 15 do 45 godina starosti, a koji mogu osmisliti idejno rješenje čijom bi realizacijom Podgorica postala čistiji grad. Rok za prijavu timova je od 4. do 18. novembra. Potrebno je da jedna osoba, ispred svog tima, popuni formular na sljedećem linku: https://bit.ly/3jUMSJw  .

„Akcenat je stavljen na problem otpada, te njegovu prevenciju, adekvatno odlaganje i/ili tretiranje i, na kraju, upravljanje otpadom. Za takmičenje ćemo odabrati deset timova koji broje maksimum pet članova. Rješenja koja dolaze u obzir su edukativni programi, softverska rješenja, kao i bilo koji novi proizvodi ili usluge, koji bi predstavljali održiv i dugoročan odgovor na pitanje u vezi sa izazovom u Glavnom gradu“, pojašnjava Srećković za FOS dodajući da su za nabolje ideje pripremljene i vrijedne nagrade:

„Smatramo da dobre ideje treba dobro i nagraditi, i zato smo uz pomoć sjajnih sponzora i partnera za tri prvoplasirana tima obezbijedili nagradni fond (redom: 3.000 evra, 2.000 i 1.000 evra). Naravno, tri najbolja rješenja će nakon završenog takmičarskog dijela dobiti podršku i mentorstvo Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u daljem razvijanju i realizaciji ideja.“

Iako je ovo prvi hakaton u našoj zemlji koji se tiče klimatskih promjena, organizatori vjeruju da će sve proći u najboljem redu:

„Uzevši u obzir dosadašnje interesovanje, podršku i pohvale koje nam svakodnevno upućuju, imamo nadu da ipak neće sve ostati na izgovorenim riječima, već da je i Crna Gora prepoznala u kakvoj se situaciji zaista nalazimo, i da je vrijeme za promjene i poboljšanje trenutne situacije“, pojašnjava Srećković za FOS dodajući da u kreativnost naših građana ne sumnjaju, tako da sa velikim entuzijazmom iščekuju pregled prijavljenih tema i nadaju se sjajnim rezultatima kada je u pitanju njihova evaluacija i interpretacija.

„Crna Gora definitivno zaslužuje da sa ponosom nosi titulu ekološke države, te se nadamo da ćemo u tome i mi pomoći i, iz godine u godinu, raditi na rješavanju različitih problema koji se tiču ove izuzetno važne teme“, kaže Srećković ističući važnost organizacije ovakvih događaja koji bi naročito bili usmjereni na adolescente i mlade jer oni, kako navodi, imaju istinsku snagu da svojim angažovanjem pokrenu i mijenjaju stvari.

„Smatramo da bi se većom posvećenosti u oblasti ekološke edukacije mogle promijeniti i oblikovati naše navike i razviti veća odgovornost prema domovini. Budući da klimatske promjene nisu česta tema ovakvih takmičenja, i da je Climathon prvi događaj ovakvog tipa u Crnoj Gori, vjerujemo da će podstaći građane ne samo na promišljanje o temi i podizanje svijesti, već i dati im mogućnost da rade na konkretnim rješenjima za dobrobit zajednice“, zaključuje Srećkovič za FOS.

Podsjećamo, prvi Climathon u Crnoj Gori organizuje NVO „Gnijezdo“, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, a u saradnji sa Ministarstvom nauke, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kompanijom Telenor, Glavnim gradom, Privrednom komorom Crne Gore, Erste bankom i Fondacijom Petrović Njegoš.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još