Protesti u Parizu protiv zakona o bezbjednosti, uhapšeno preko 100 demonstranata

 Protesti u Parizu protiv zakona o bezbjednosti, uhapšeno preko 100 demonstranata

Foto: Twitter

Francuska policija je uhapsila više od 100 demonstranata u Parizu tokom novog napetog protesta zbog predloga dva nova zakona o bezbjednosti.

Među nekoliko hiljada okupljenih, na meti policije bili su demonstranti za koje je procenjeno da bi mogli da se udruže sa nasilnim grupama koje su na prethodnim protestima zbog spornog zakona uništavali prodavnice i vozila, prenosi N1. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske navelo je da je pariska policija uhapsila najmanje 119 osoba.

Današnji protest u Parizu pratio je veliki broj policajaca u opremi za razbijanje demonstracija. Na kraju protesta policija je upotrijebila vodeni top.

Protesti su održani i u drugim francuskim gradovima, među kojima je Lion, gdje je uhapšeno pet osoba.

Francuzi nekoliko uzastopnih vikenda protestuju zbog kontroverzne odredbe predloga zakona čiji protivnici tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija, a danas i zbog nacrta drugog zakona čiji je cilj borba protiv islamskog ekstremizma.

Član 24. predloga zakona o bezbjednosti tretira kao krivično djelo objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca na dužnosti „s namjerom da se nanese šteta njihovom fizičkom ili psihološkom integritetu“, a počinioci tog djela mogu da budu osuđeni najviše na godinu dana zatvora i na kaznu od 45.000 eura.

Ta odredba je izazvala brojne kritike i proteste, posle čega je vlada odlučila da je promijeni.

Nevladine organizacije i novinari zabrinuti su da će sporna odredba ograničiti slobodu medija i otežati otkrivanje slučajeva brutalnosti policije.

Demonstranti su danas nosili transparente s natpisima „Nikada neću prestati da snimam“ i „Kamera jednako sakaćenje?“

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja