Programom uređenja prostora za 2021. planirani projekti vrijedni oko 37 miliona eura

 Programom uređenja prostora za 2021. planirani projekti vrijedni oko 37 miliona eura

Foto: PG Biro

Centralna javna rasprava povodom Programa uređenja prostora glavnog grada održana je danas u zgradi Skupštine Glavnog grada. Sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Miljan Barović izdvojio je najznačajnije stavke predviđene Programom, kao i izvore njihovog finansiranja i istakao da će Nacrt programa uređenja prostora biti na javnoj raspravi do 15. decembra 2020. godine. 

Barović je saopštio da je Program urađen u skaldu sa Nacrtom Odluke o Budžetu Glavnog grada za 2021. godinu i podataka koji su dostavljeni od gradskih preduzeća i Direkcije za imovinu. Ukupan iznos planiranih sredstava je 36.977.407 eura.

Najviše sredstava u budžet Glavnog grada planirano je da se prihoduje od naknade za komunalno opremanje 12,5 miliona eura, ostala budžetska sredstva su 4,7 miliona, sopstvena sredstva preduzeća su 660.000 eura, javnoprivatno partnerstvo 1,9 miliona, a kreditna sredstva 7,8 miliona eura. Značajnu stavku ukupnih sredstava čine i donacije po ugovoru o prosleđivanju kreditnih i grant sredstava – 9,27 miliona eura, što je gotovo četvrtina ukupnih sredstava. Sredstva su raspoređena na rješavanje imovinskopravnih odnosa, gdje je opredijeljeno tri miliona eura, isto koliko i za uređivanje i opremanje lokacija, dok je za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica i mostova opredijeljeno 10,8 miliona, od čega 6,2 miliona eura iz budžeta Glavnog grada.

Skoro 30 miliona eura planirano je za rješavanje imovinskih odnosa u narednom periodu, za koji će se način i oblik naknade utvrditi nakon pokretanja postupka eksproprijacije. Oko 7,2 miliona eura, izdvojeno je za nastavak saobraćajnice „Jugozapadna obilaznica“. Za prvu fazu rekonstrukcije planirano je skoro milion eura Ulice Ksenije Cicvarić na Zabjelu, Ulicu Ive Vizina, planirana je i rekonstrukcija Ulice Vaka Đurovića u centru grada, a skoro dva miliona eura  izdvojiće se za saobraćajnice u zahvatu DUP-a „Pobrežje A, B i C“. 

Preko milion eura predviđeno je za Bulevar Vilija Branta, za izgradnju saobraćajnica u zahvatu DUP-a „Univerzitetski centar“ 1,35 miliona eura, a 1,3 miliona eura za eksproprijaciju zbog izgradnje parka na Zabjelu. Planirana je i izgradnja prve faze novog groblja za šta će se izdvojiti oko pola miliona eura. 

Za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa  planirano je 35,9 miliona eura. 

‘’Imajući u vidu da se plaćanje po osnovu eksproprijacije vrši u ratama i da postupak donošenja rješenja o eksproprijaciji i zaključivanje sporazuma zahtijeva određeno vrijeme, očekuje se da će u 2021. godini stvarni troškovi za eksproprijaciju biti do iznosa budžetom opredijeljenih sredstava, dok će se značajan dio obaveza za eksproprijaciju rješavati putem davanja u zamjenu druge nepokretnosti. Nerealizovana sredstva iz navedenih stavki mogu se koristiti za eksproprijacije za koje se u toku godine ukaže opravdana potreba“, navodi se u Programu uređenja prostora.

Za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica, mostova i garaža planirana su sredstva od 22,9 miliona eura. Radovi koji su u toku i ugovoreni radovi iznose 6,6 miliona eura. Od tog iznosa najviše sredstava je opredijeljeno za projekat Jugozapadne obilaznice 1,6 miliona za I i III dionicu, a tri miliona za drugu dionicu, odnosno most preko rijeke Morače. Za rekonstrukciju Bokeške ulice izdvojeno je 370.000 eura, a 305.000 eura za izgradnju ulice pored Stadiona malih sportova. 

Planirani radovi u 2021. godini su 16,2 miliona eura, a oko milion eura namijenjeno je za prvu fazu rekonstrukcije Ulice Vojislavljevića. Milion i po eura predviđeno je za sanaciju nadvožnjaka i puta prema Aerodromu Podgorica, oko 700.000 eura za trotoare i biciklističku stazu na bulevaru prema Tuzima, a 800.000 eura za rekonstrukciju raskrsnice ulica II Crnogorskog bataljona, Vaka Đurovića i Gavra Vukovića i proširenje Ulice II Crnogorskog bataljona. M.M. Oko 12,5 miliona za Postrojenje Za izgradnju hidrotehničke infrastrukture predviđeno 13,2 miliona, ali 685.000 eura iz budžeta. Najvećim dijelom, oko 12,5 miliona eura, sredstva su opredijeljena za Postrojenje za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, faza I. Gradskom zelenilu izdvojeno je 1,75 miliona, izgradnji i rekonstrukciji javne rasvjete 600.000 eura, deponiji 2,68 miliona, od čega iz budžeta 750.000 eura, a za uređenje groblja 1,34 miliona, odnosno 680.000 eura iz budžeta.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja