Privodi se kraju zakon o porijeklu imovine

 Privodi se kraju zakon o porijeklu imovine

Foto: FOS Media

Radna grupa za izradu Nacrta zakona o porijeklu imovine pripremiće nacrt normativnih rješenja do 15. oktobra, kada će tekst ići na javnu raspravu, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Iz kabineta Abazovića kazali su da je Zakon o porijeklu imovine jedan od najvažnijih šrafova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kako su naveli, njegovo usvajanje će biti snažan zamajac u suzbijanju kriminalnih grupa, otkrivanju javnih funkcionera koji su imovinu stekli kroz korupciju.

“Ali i jedan od najznačajnijih iskoraka sveukupnih reformi koje se tiču vladavine prava i evropskih integracija Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Iz Abazovićevog kabineta rekli su da Radna grupa za izradu Nacrta zakona o porijeklu imovine priprema normativna rješenja uz stručnu pomoć međunarodnih eksperata iz Velike Britanije, Italije i Slovenije.

“Radna grupa će imati nacrt tih rješenja do 15. oktobra, kada će tekst ići na javnu raspravu”, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta Abazovića dodali su da će zakon biti kompilacija propisa iz nekoliko različitih državnih sistema, usaglašen sa evropskom praksom i zakonima koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije (EU).

„Usvajanje i primjena zakona će jasno staviti do znanja da se raskinulo sa prethodnom političkom praksom i krenulo u efikasniju borbu protiv korupcije, što će građanima donijeti veći osjećaj pravde, a državi ogroman korak naprijed u pregovorima sa EU“, naveli su iz kabineta Vlade.

Iz kabineta Abazovića rekli su da je zakon o porijeklu imovine jedan od sistemskih zakona, koji su građanima obećani u sporazumu koji su tri lidera pobjedničkih koalicija potpisali u septembru prošle godine.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još