Primjedbe potrošača slika su podgoričkih trgovina: Istekli rokovi na prehrambenim proizvodima, nepodudarajuće cijene na kasi i rafovima

 Primjedbe potrošača slika su podgoričkih trgovina: Istekli rokovi na prehrambenim proizvodima, nepodudarajuće cijene na kasi i rafovima

foto LP

Oblast zaštitia potrošača postoji već 10 godina. Prvi Zakon o zaštiti potrošača je donesen 2013 , sa primjenom 2014 godine. To je bio prvi Zakon u skladu sa direktivama EU. Nakon 2014 do 2019 donesen je set direktiva, odredbi koje se tiču ove oblasti. Prema riječima generalnog direktora Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštte potrošača, Jova Rabrenovića, za portal Podgorica , ti zakoni su upravo uredili cjelokupan sistem i oblast potrošača, kao i način kontrole na terenu, inspekcijski nadzor.

„Naime, 2019 godine donesen je novi zakon o zaštiti potrošača. Počeo je da se primjenjuje u trenutku pandemije ove godine. U okviru ovog zakona uvrstili smo set odredbi usklađen sa EU, kada je kupovina sa udaljenih mjesta, tj kupovina preko interneta jer dosta potrošača kupuje preko sajtova, putem mobilnih aplikacija“, ističe za Portal Podgorica, Rabrenović.

Poglavlje 28 o zaštiti potrošača pred zatvaranjem

U Ministarstvu ekonomije tvrde da sje samo par koraka ostalo do zatvaranja poglavlja 28 koje se tiče zaštite prava potrošača i zdravlja.

„Za vrijeme mandata Đukanovića značajan akcenat dali smo na zaštitu potrošačkih prava i dobili pohvale od EU, pojedinih država EU, članica EU. Oduševljeni su šta je naša država uradila sa ovom oblasti. Usvajali smo direktive, koje su u skladu sa direktivama EU. Na taj način smo uskladili nacionalno sa eu zakonodavstvom. Zatvorili bimso i ranije ovo poglavlje da nije došlo do promjene u strukturi komisije EU“, kazao je Rabreović za portal Podgorica.

Nepravilnosti prilikom kupovine putem interneta

Naši zakonski okviri kada je riječ o potrošačklim pravima štite potrošača u domenu crnogorske trgovine, ali ne i regionalne i međunarodne. Brojne su nepravilnosti sa kojima se suočavaju potrošači.

„Potrošači obično ne znaju šta trguju putem interneta jer trguju putem mobilnih apliacija gdje se često prizovidi prikazuju drugačije u odnosnu na to kako izgledaju kada im stigne pošiljka. Često su dimenzije proizvoda drugačije, kao i karakteristike. Kupci često zbog nepoznavanja jezika i povoljnih cijena kao i cijena isporuke, što trgovci često izostave u navođenju karakteristika proizvoda. Potrošač ima pravo da u roku od 15 dana vrati proizvod bez objašnjenja i da mu trgovac vrati novac. Veliki prigovori stižu na kupljenu robu preko interenta, robe, obuće, odjeće“, precizirao je Rabrenović.

Apel od donosioca odluka

Iz Ministarstva ekonomije poručuju potrošačima „da nikada ne kupuju robu od trgovaca koji nisu registrovani, već isključivo od registrovanih trgovaca koji imaju preduzeće i PIB, matični broj preduzeća i PDV broj. Ako potrošač kupi robu sa bilo koje društvene mreže od pojedinca koji nisu registrovani kod nas, jer naš zakon ne poznaje strane subjekte, potrošači moraju znati da bez obzira na primamljivost i uslova isporuke i garancije ne kupovati koji nisu registrovani“.

Foto Zlatna dolina

Garancija na novu robu je 2 godine , a na polovnu godinu dana

Ono što 99 odsto potrošača ne zna jeste da postoji garancija na robu bez obzira da li se radi o telefonu ili nekom apratu i slično ima 2 godine garancije, dok pri kupovini polovne robe , potrošač treba da zna da i za takvu robu postoji garancija od godinu dana.

„Potrošači se jave kada je kasno i akda se skoro ništa ne može uraditi. Ali potrošači moraju da budu svjesni da ih trgovci ne mogu obmanjivati sa pričoma da na bateriju za telefon imaju 3 mjeseca garancije a na uređaj pola godine. Takav priča podliježe inspekcijskom nadzoru. Tu bude najčešće problem, jer naši kupci ne okuraže se da prijave i da idu do kraja da štite svoja prava pre nadležnim organima. Takođe je važno istaći i da za polovnu robu psotoji garancija kad ase kupuje polovna roba takođe treba imati u vidu da i polovna roba ima godinu dana garancije“,precizirao je naš sagvoronik.

Nepravilnosti i kod velikih i malih mega i super marketa

Rabrenović istče da su najveće neprvailnosti u kršenju ptorošačkih prava upravo zbog neistaknute cijene ili cijene oja se razlikuje od cijene na kasi, koju često mora da plati kupac.

Foto Ilustracija

„Veliki je broj kršenja potrošačkih prava su problemi sa isticanjem cijena, neistaklnute cijene jedna cijena na proizvodu druga na registar kasi. Potrošač plaća cijenu koja je na rafovima, a ne u registar kasi. Na destine prijava ima da trgovac nije uvažio tu cijenu i da mora da plati cijenu koja je na kasi. Pored navednih tu su i neprvailnosti sa istkeli rokovima proizvoda, čak i u velikim megamarketima i lancima i po 15 dana iskteli rokovi prehrambenih proizvoda, posebno mliječni i mesni proizvodi“, kazao je naš sagovornik.

Kažnjavanje – dovođenje u red rada trgovina

U ovo resoru Vald eističu da su kazne minimalne za trgovce u rasponu od 500 do hijadu dvije eura, što ako imamo uvidu promet pojedinih proivzoda nadenvnom nivou njemu nije problem da plati kaznu. To uopšte ne priliči tržištu koji teži da bude uređeniji.

„Mi zatvramo poglavlje, a na drugoj strani omogućavamotrgovcima da lagano prolaze sa kaznama? Smisao je valjda da se poštuje pravni sistem i da bi se zakon poštovao, da postoji neki red.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja