Prihod EPCG 218,7 miliona €, dobit 2,2 miliona

 Prihod EPCG 218,7 miliona €, dobit 2,2 miliona

foto epcg.me

Elektroprivreda Crne Gore je za prvih devet mjeseci ove godine ostvarila prihod od 218,74 miliona eura, što je za 24,2 miliona eura manje u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu kompanija bilježi dobit od 2,2 miliona eura.

Iz EPCG navode da su tokom devet mjeseci 2020. godine, a kao posljedica pandemije Kovid-19, poslovali u ekonomskom okruženju punom izazova.

„Novi koronavirus usporio je ekonomiju i negativno uticao na energetski sektor gdje je došlo do pada potrošnje električne nergije i nestabilnosti berzanskog trgovanja“, navodi se u saopštenju.

Na rezultate poslovanja, kako dodaju, uticala je i izuzetno loša hidrološka situacija u prvih devet mjeseci.

„Naime, deficit pаdаvinа značajno je uticao na poslovni rezultat Kompanije. I pored dobre spremnosti i stabilnog funkcionisanja priozvodnih objekata, jedan od glavnih faktora lošijeg rezultata u odnosu na prethodnu godinu jeste manja proizvodnja usljed lošije hidrologije“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG dodaju da je HE „Perućica” u prvih devet mjeseci 2020. godine ostvarila proizvodnju od 347.048 MWh.

„Što je 33% manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda 2019. godine“, precizirali su.

HE „Piva” je,dodaju, u prvih devet mjeseci 2020. godine ostvarila proizvodnju od 449.176 MWh.

„Što je 16% manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda prošle godine“, kazali su.

U prvih devet mjeseci 2020. godine EPCG je, kako je saopšteno, je ostvarila manje prihode od prodaje električne energije distributivnim potrošačima.

„Naime, u prvih devet mjeseci 2020. godine, distributivna potrošnja je iznosila 1.628 GWh, 9% manje u odnosu na isti period 2019. godine što je doprinijelo manjim prihodima za 14.16 miliona eura“, navodi se u saopštenju.

Dodatni trošak u odnosu na isti period prethodne godine EPCG je, kako su kazali, imala uvođenjem novih ekoloških taksi na državnom i lokalnom nivou.

„U prvih devet mjeseci EPCG je imala dodatni trošak u odnosu na prethodnu godinu po osnovu emisionih kredita CO2 kao i uvećane troškove akcize na ugalj u iznosu većem od 8 miliona eura“, saopšteno je iz kompanije.

Poslovni prihodi EPCG su, u navedenom periodu, realizovani u iznosu od 218.74 miliona eura, što je za 24.2 miliona eura manje u odnosu na isti period prošle godine dok su poslovni rashodi iznosili 220 miliona eura, što je manje u odnosu na 2019. godinu za 8.5 miliona eura.

„I pored očekivanih rezultata, EPCG je kao društveno odgovorna kompanija, a usljed negativnog uticaja pandemije u ovom periodu, dodatno subvencionisala skoro 20.000 domaćinstava, korisnika prava na subvenciju za električnu energiju, u iznosu od 1,55 miliona eura. Uz optimizaciju raspoloživosti postrojenja i smanjenje troškova investicioni ciklus Kompanije sprovodi se za sada nesmetanom dinamikom uz sigurno snabdijevanje svih kupaca u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja