Priča iz Zabjelo republike: Navijači koji ne zaboravljaju ni kapitena, ni Maradonu

 Priča iz Zabjelo republike: Navijači koji ne zaboravljaju ni kapitena, ni Maradonu

foto-fos-media

Na fasadi Devet Jugovića Maradona, a u srcima Zabjelčana zauvijek Šćepo kapiten-priča iz unikatnog podgoričkog naselja bi mogla da počne upravo ovako. 

Foto FOS Media

Bez ikakve namjere da se priča o osnivanju Zabjelo republike stavi u drugi plan (što bi bilo prosto nemoguće ne pomenuti Zorana Bojovića, Miška Đukića i ostale), ali nedavni tužni događaji iz domena fudbala nekako su sami nametnuli da upravo oni budu okosnica ovog teksta. 

A centar zbivanja-a gdje će drugo nego ispod Ljubovića, baš kao u pjesmi Boža Bulatovića-„jer Zabjelo je centar svijeta“. 

U danima kad je cijeli svijet oplakivao „Boga fudbala“, na Zabjelu su obilježili i četiri godine od smrti voljenog kapitena Nikole Šćepovića.

Srčane i privržene navijače FK Zabjelo od mladog kapitena odvojio ih je tragičan događaj- dvadesetogodišnji Nikola doživio je srčani udar tokom treninga. Slučajna simbolika ili ne-ostalo je da se priča i prepričava i u navijačkim pjesmama ori da mu je „srce bilo veliko kao Zabjelo“.

Foto Glas Zabjela

Njegovo ime se i dan danas spominje sa posebnim poštovanjem i pijetetom, a broj 5 na njegovom dresu postao je svojevrsni simbol navijača. Povučen je iz upotrebe u njegovu čast, baš kao što će i Maradonina Desetka.

Foto Glas Zabjela

„Momak koji je bio prije svega vaspitan i kulturan, uvijek nasmijan i vedrog duha. Volio je Zabjelo iznad svega, život je na kraju dao za njega. Da živimo pet života ne možemo mu zahvalit’ za sve što je pružio za naš kraj. Otišao je prerano, a mi ćemo ga pamtit’ i kroz pjesmu i kroz priču. To je svojim zalaganjem i odnosom prema klubu zaslužio i nikada ne smije to biti zaboravljeno. Najveći Zabjelčanin od kad postoji Zabjelo Republika“, kažu navijači FK Zabjelo za FOS. 

A pošto su se na stadionu prigodno oprostili od voljenog Šćepa navijači su odali poštu i El Pibeu, čiji mural krasi zabjelsku zgradu godinama. 

Maštovita anegdota prožeta karakterističnim zabjelskim humorom stvorila je i nadaleko poznate stihove: „Sjećaš li se Maradona na Zabjelo poligona“.

Foto FOS media

„Malo je kome poznato da je Maradona svoju prvu fudbalsku crtu povukao na zabjelskom poligonu. Ali mi te stvari ne zaboravljamo“, navode navijači. 

Foto FOS media

Priča o Zabjelo republici seže u burne 90-te godine kada je u jeku raspada Jugoslavije započeta priča o stvaranju još jedne republike i to baš zabjelske. Legenda o autohtonosti naselja i širenju granica, koja je kulminirala i tokom emitovanja popularne TV emisije stvorila je bukvalno zabjelski mit. Bez malo pretjerivanja, Zabjelo republika je jedan od najvećih podgoričkih subkulturnih momenata, a pošto su poznati po velikom lokalpatriotizmu, nanijećete veliku uvredu ukoliko kažete da je Zabjelo samo naselje.

Foto FOS media

A za prolaznike i laike što se tiče fudbalskih dešavanja- Zabjelo posjeduje najljepši navijački street art. Ono što će vas odmah privući jeste kolorit i jarke boje. Navijači kažu da su za murale zaduženi mladi momci kojima je strina sa Zabjela.

„Crvena boja- boja kluba koja označava krvavu borbu za opstanak naše nacije u kapijama stolstoga. Zelena boja označava murvu sa grba republike koja predstavlja zdrav život, život bez kocke, dugova i kamata“, ističu navijači. 

Foto Fos media

Da je murva zaštitni znak Zabjelčana piše i na zvaničnom sajtu FK Zabjelo. Prije osnivanja kluba odigravale su se utakmice između mladih i starih, a ekipa koja pobijedi kao nagradu je dobijala metar čokolade. Poslije nekoliko odigranih partija 1963. godine ispod čuvene murve Đurišića nastala je ideja o osnivanju fudbalskog kluba.

Foto Glas Zabjela

Ne zaboravljaju Zabjelčani i legendarnog Slavka Arčona, podgoričku fudbalsku legendu.

Foto FB

A tu je i njihova ekipa koja je 1972. godine bila prvi tim sa ovih prostora koja je gostovao uniformisan u odijelima sa grbom na turniru u Italiji, ali i Slobodan Došljak, zvani čika Bećo-autor čak 109 knjiga za djecu. 

Foto Fos media
Foto fos media

Zabjelo je nekada bilo zatvoreno radničko naselje. Tokom godina suočavalo se sa brojnim problemima, a koji su sadašnji koji ih muče pitamo navijače. 

„Lažna obećanja šaneraa sa kockastim glavama i rumenim obrazima koji prosipaju poštenje“, navode oni. 

„Niko nas ne shvata, priča se nastavlja“, poručuju navijači na kraju. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još