Prethodna Vlada obezbijedila 24, 8 miliona eura za zdravstvo

 Prethodna Vlada obezbijedila 24, 8 miliona eura za zdravstvo

Foto: PR Centar

Od početka godine Vlada Crne Gore je zdravstvenom sistemu obezbijedila ukupno 24,8 miliona eura, i to nijesu konačni podaci, kaže direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić.

Dodaje da bez te podrške zdravstvu ne bi bilo moguće odgovoriti na kovid krizu, prenosi portal RTCG. 

Potrošnja Fonda u ovoj godini je, kako navodi Čirgić, bila oko 302 miliona eura. U januaru će, zbog privremenog finansiranja budžeta, na raspolaganju imaju dvanaestinu tog iznosa, što će kako kaže, Čirgić biti dovoljno za pružanje svih usluga.

“Računam da će taj iznos sredstava biti dovoljan, da naši osiguranici nemaju razloga da brinu, da će biti uskraćeni za prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja”, poručio je Čirgić u Jutarnjem programu RTCG. 

Zdravstveni sistem je, kako kaže, uspješno odgovorio kovid krizi. I pored povećane potrošnje nivo neizmirenih obaveza je smanjen.

“Taj trend pada neizmirenih obaveza se neće zadržati, jer smo u drugom polugodištu imali mnogo veću potrošnju. Računam da će nivo neizmirenih obaveza na kraju ove godine biti kao na nivou prošle”, kazao je Čirgić.

Od neizmirenih obaveza Fonda najviše odlazi na ljekove i medicinska sredstva, oko 17 i po miliona eura, kaže Čirgić. Dugovanja za bolovanja su, kako dodaje, oko četiri i po miliona eura.

Pojasnio je i da neizmirene obaveze po novoj metodologiji Ministarstva finasija na 30. septembar ove godine iznose 18,7 miliona eura, odnosno to je dug dospio na naplatu.

Pozdravlja svako nastojanje da se povećaju plate zdravstvenim radnicima. “

Računam da će svi ti pregovori dati rezultate, a zadatak Fonda će biti da napravi obračun i predoči koliko će biti potrebno sredstava”, kazao je Čirgić.

Čirgić kaže da su u 2020. izazovi bili ogromi, ali su uspjeli da održe finansijski održiv sistem.

“Mogu reći da sam zadovoljan kako završavamo ovu godinu”, naveo je Čirgić gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja