Preminuo Veselin R. Đuranović

 Preminuo Veselin R. Đuranović

Veselin Radovanov Đuranović

Veselin Radovanov Đuranović, istaknuti crnogorski antifašista, skojevac, borac Lovćenskog i Zetskog partizanskog odreda, nekadašnji oficir Ozne, dugogodišnji predsjednik opštine Danilovgrad, ministar u Vladi Crne Gore, preminuo je u 93. Godini, u Podgorici.

Kao trinaestogodišnji dječak iz svojih rodnih Bandića je postao pripadnik komunističke omladine, od Trinaestojulskog ustanka bio u partizanskom pokretu, u početku obavljajući kurirske poslove i dopremanje oružja borcima, piše Pobjeda.

Sa šesnaest godina Đuranović je postao član SKOJ-a (Savez komunističke omladine Jugoslavije) i nakon rata dobio Orden za hrabrost, kao jedan od najmlađih nosilaca ovog odlikovanja koje je uvijek imalo vidno mjesto u njegovom stanu.

Nakon Drugog svjetskog rata završio je Pravni fakultet u Mostaru, a potom je aktivno učestvovao u obnovi zemlje.

Jedno vrijeme je proveo radeći u Ozni, tadašnjoj kontraobavještajnoj službi Jugoslavije, a kasnije je aktivno učestvovao u društveno-političkom radu.

Tokom višedecenijskog političkog angažmana uvijek je posvećeno obavljao odgovorne dužnosti.

Bio je dugogodišnji uspješni predsjednik opštine Danilovgrad, a široj crnogorskoj javnosti postao je poznat nakon nadahnutog govora pred Josipom Brozom Titom.

“Imao sam čast da se sa njim sretnem tri puta. Prvi put na brodu ,,Galeb“, kada se vraćao sa puta po afričko-azijskim zemljama. Bio sam dio delegacije na čijem je čelu bio Blažo Jovanović. Drugi put sam ga sreo kad je došao jahtom u Kotor, a treći kada sam mu, kao gradonačelnik Danilovgrada, poželio dobrodošlicu i predstavio mu majke naših palih boraca. Tom prilikom je, sjećam se, u prvom redu sjedilo šest narodnih heroja, dok su počasni gosti bili moj imenjak i predsjednik Izvršnog vijeća Crne Gore Veselin Đuranović, Veljko Milatović, Vidoje Žarković…“, ispričao je Veselin Đuranović u razgovoru sa novinarkom Tamarom Nikčević.

Đuranović je bio ministar u Vladi Crne Gore (od 1978. do 1982), a kasnije se vrlo požrtvovano bavio jačanjem veza sa crnogorskom dijasporom.

Za dugogodišnji državni i društveni angažman Đuranović je odlikovan Ordenom zasluga za narod, Ordenon bratstva i jedinstva, Ordenom rada, Ordenom Republike, Ordenom za vojne zaluge, a dobitnik je i Nagrade oslobođenja Danilovgrada.

U turbulentnim godinama raspada SFR Jugoslavije Veso Đuranović je ostao privržen idealima antifašizma, javno se suprotstavljao uzavrelom nacionalističkom i šovinističkom pokretu.

Kasnije je bio veliki pobornik nezavisne Crne Gore i poznim danima, svojom nemjerljivom energijom i oratorskim darom, dao doprinos obnavljanju crnogorske nezavisnosti.

“Ponosan sam što je Crna Gora jedina država bivše Jugoslavije u kojoj tradicija antifašizma nikada zvanično nije dovedena u pitanje”, kazao je u jednom od posljednjih intervjua Veselin R. Đuranović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još