Predsjednik Crne Gore primio je ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori

 Predsjednik Crne Gore primio je ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori

Foto Gov. me

Povod sastanka bio je predstojeće obilježavanje desetogodišnjice procesa Brdo-Brioni, koje se, ukoliko razvoj situacije sa Covid pandemijom dozvoli, očekuje krajem novembra u Brdu kod Kranju, na inicijativu predsjednika Pahora. 

Predsjednik Đukanović je potvrdio ranije izraženu spremnost za učešće na sastanku, uz ocjenu da su takvi susreti uvijek dragocjeni u kontekstu jačanja saradnje i evropske perspektive zemalja regiona.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo susretom sa ambasadorom Preskerom, jer je to razgovor među prijateljima, državama koje se dobro poznaju i na čiji kvalitet odnosa treba biti ponosan. Saradnja Crne Gore i Slovenije je uvijek bila od izuzetnog značaja na putu ostvarivanja samostalnosti i evropskih i NATO integracija, kazao je on. Slovenija je značajno doprinijela kvalitetu naših reformskih procesa, poručio je Predsjednik, ističući i njenu ulogu za napredak regiona  imajući u vidu da je ta zemlja uzor i putokaz za sve države ZB.

Ambasador Presker je uz zahvalnost za prijem visoko ocijenio odnose dvije prijateljske države, koje nemaju međusobnih političkih izazova, već razuđenu saradnju u svim oblastima. On je potvrdio punu opredijeljenost Slovenije da i dalje podržava Crnu Goru na njenom putu u EU, napominjući da će proces pridruživanja biti visoko na  agendi slovenačkog predsjedavanja Uniji u drugoj polovini naredne godine.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja