Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Pariskom mirovnom forumu 2020

 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Pariskom mirovnom forumu 2020

Foto: Gov.me

„Globalna zdravstvena kriza je i svojevrstan test naše stvarne spremnosti da djelujemo u pravcu mira, sigurnosti i održivog razvoja. I pogodno tle za poplavu dezinformacija,čiji je cilj osporavanje temeljnih demokratskih vrijednosti,“ istakao je predsjednik CG, Milo Đukanović, na Pariskom mirovnom forumu 2020.

Prema riječima Đukanovića kriza je ogolila sve nejednakosti, i postalo je jasno da nema imunih. Pandemija je pokazala da smo svi ranjivi, bez obzira na naciju, vjeru, boju kože ili bogatstvo.

„Vidjeli smo da ekonomski razvoj ne mora nužno značiti i zadovoljenje svih ljudskih potreba, da dinamizam i rast nisu garancija otpornosti i bezbjednosti naših zajednica. Na sreću, ona svjetlija strana, demonstrirala je ogromnu solidarnost, požrtvovanost, samoodricanje i odlučnost da idemo ka zajedničkom uspjehu. Naučili smo da nam je neophodna snažna globalna saradnja, a ne globalno nadmetanje, “ istakao je predsjednik CG.

Đukanović je zaključio da je put do uspjeha moguć uz snažno političko liderstvo, djelotvornu koordinaciju, oslonac na nauku i tehnologiju, i pravovremenu i nedvosmislenu komunikaciju u cilju jačanja povjerenja.

„Saradnja, podjela tereta i zajednička odgovornost postaju uslov bez kojeg nije moguće zamisliti oporavak. Vjerujem da na ovim temeljima svijet poslije korone možemo da učinimo boljim i otpornijim,“ istako je predsjednik Đukanović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja