Predlog izmjena Zakona o državnim službenicima veliki korak unazad

 Predlog izmjena Zakona o državnim službenicima veliki korak unazad

Foto: Adel Omeragic

SDP će povodom antievropskog predloga izmjena Zakona o državnim službenicima zatražiti razgovore sa predstavnicima Delegacije EU u Podgorici jer je sadržaj ovih izmjena veliki korak unazad u sistemskoj oblasti javne uprave, što može negativno uticati na proces EU integracija.

„Jasan je politički cilj izmjena Zakona kojega su podržali svi poslanički klubovi nove parlamentarne većine – potrebno je stvoriti uslove za politička zaposlenja po dubini javne uprave po partijskom ključu, što predstavnici nove vlasti nijesu ni krili u svojim izjavama u više navrata. Zbog toga se pribjeglo prilagođavanju odnosno značajnom snižavanju uslova za rad u državnim organima. Umjesto optimizacije i racionalizacije javne uprave, nova vlast nastavlja tamo gdje je stao DPS, odnosno najavljuje još goru praksu zakonskim obesmišljavanjem uslova za obavljanje poslova u javnoj upravi da bi se uveli partijski kadrovi bez adekvatnog radnog iskustva i znanja“, saopštila je poslanica Draginja Vuksanović Stanković.

Posebna je tema činjenica da nova vlast ovim izmjenama omogućava licima protiv kojih se vodi krivični postupak, potencijalno zbog najtežih krivičnih djela, da mogu zasnovati radni odnos u državnim organima.

„Očigledno je da nova vlast najavljuje da reforme i naše evropske obaveze namjerava žrtvovati partikularnim partijskim interesima. Javna uprava se, ako tumačimo smisao ovog zakonskog poduhvata, doživjava kao plijen preko koje se kupuje kakva takva podrška novoj Vladi, i to je svakome jasno“, dodaje ona.

Posebna je tema, smatra Vuksanović Stanković, što se ovako važan Zakon želi promijeniti na mala vrata bez ikakve javne rasprave, bez konsultovanja stručne javnosti, bez konsultacija sa našim evropskim partnerima.

„Nakon tajnih odluka oko zaduživanja, donošenja neustavnih uredbi kojima se mijenjaju sistemski zakoni za samo 7 dana nove Vlade ovo je još jedan antievropski i antireformski potez koji mora zabrinuti svakoga ko drži do javnog interesa“, ocjenjuje Vuksanović Stanković.

SDP poziva i civilni sektor, koji je u porethodnom periodu dao ogroman doprinos na ukazivanju i eliminisanju brojnih devijacija političkog i institucionalnog sistema, da ovim povodom reaguje i spriječi najavljeni partijski udar na javnu upravu.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja