Pravovremeno obrađuju sve uzorke na koronavirus

 Pravovremeno obrađuju sve uzorke na koronavirus

Foto: Pixabay

Institut za javno zdravlje (IJZ) i druge zdravstvena ustanove nemaju uticaja na broj testiranih na koronavirus, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, navodeći da svi uzorci koji se dostave Institutu bivaju pravovremeno obrađeni, a rezultati dostavljeni ordinirajućim ljekarima i pacijentima.

Iz tog resora su agenciji MINA, na pitanje zbog čega je broj testiranih u posljednje vrijeme u prosjeku tri puta manji nego prije mjesec, kazali da je „evidentan uticaj neradnih dana, a posebno vikenda“.

„Iako je testiranje u svim domovima zdravlja omogućeno i danima vikenda, a laboratorija za molekulatnu dijagnostiku Instituta radi u kontinuitetu svim danima, smanjeni prliv uzoraka sa terena rezultira i manjim brojem sprovedenih testiranja“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naglasili, IJZ, niti bilo koja druga zdravstvena ustanova nemaju uticaja na broj uzorkovanih i testiranih osoba.

»Svi uzorci koji se dostave Institutu bivaju pravovremeno obrađeni i rezultati dostavljeni ordinirajućim ljekarima i pacijentima«, istakli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da se na uzimanje uzorka u poslednjim sedmicama u Institutu čeka manje od 30 minuta.

»Uzorci se uzimaju u dva termina tokom dana, a protok pacijenata na mjestu uzorkovanja je organizovan tako da obezbijeđuje optimalnu brzinu odnosno najmanje moguće vrijeme čekanja i uzimanja uzorka«, pojasnili su iz Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da IJZ i druge javne zdravstvene ustanove raspolažu sa dovoljnim brojem PCR i brzih antigenskih testova, i da se ne očekuju nestašice jer se ponuda na tržištu u potpunosti stabilizovala.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su, na pitanje da li će u Crnoj Gori imati dovoljno testova tokom ljetnje sezone u slučaju povećanog broja zahtjeva turista, kazali da Vlada intenzivno radi na uspostavljanju sistema koji će omogućiti da strani turisti prije povratka kući u što kraćem vremenskom periodu dobiju rezultate testa.

»Dogovorena je i saradnja sa pet privatnih laboratorija u više gradova Crne Gore čiji su kapaciteti na zavidnom nivou, a formirane su i terenske ekipe za uzorkovanje tako da će svaki turista imati mogućnost brzog i jednostavnog testiranja«, istakli su iz tog resora.

Oni su podsjetili da razmatraju mogućnost subvencionisanja cijene PCR testova za turiste kako bi testiranje bilo što povoljnije, a što će, smatraju, doprinijeti još većoj zainteresovanosti za Crnu Goru.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još