Pozvali penzionere da potpišu punomoćja advokatu

 Pozvali penzionere da potpišu punomoćja advokatu

foto radio slobodna evropa

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) moći će sjutra da potpišu punomoćja advokatu Vladimiru R. Čađenoviću, neophodna za dalji postupak potraživanja otpremnina pred Ustavnim sudom.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom Covid-19.

On je agenciji Mina-business kazao da su iz medija saznali za probleme radnika KAP-a, sa kojima se nose od uvođenja stečaja.

“Poručujemo im da ćemo do kraja rješavanja njihovih problema biti uz njih, jer mi najbolje znamo tu vrstu problema i njihovu težinu”, dodao je Raković.

On je zamolio novu vlast da preispita odluke oko uvođenja stečaja u KAP-u, jer nije bilo razloga da se uvede stečaj.

“Nova vlast bi trebalo da ispita vlasništvo KAP-a, odnosno kako je moguće da u istom vremenu postoji i stečaj i vlasnik, kao i da li je za kupovinu KAP-a vlasnik do kraja obavio isplatu s obzirom na to da mu je stvorena mogućnost da to uradi iz tekuće proizvodnje aluminijuma”, rekao je Raković.

On smatra da bi nova vlast trebalo da ispita da li je isto stanje u KAP-u od uvođenja stečaja pa do danas.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je ranije kazao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

“Lex specialis zakon se poštuje svuda u svijetu i kao takvog bezuslovno realizuju nadležne vlade, jedino kod nas ne”, rekao je Raković agenciji Mina-business.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja