Povratak u školske klupe: Epidemiološka situacija pokazala koliko je neposredni kontakt važan

 Povratak u školske klupe: Epidemiološka situacija pokazala koliko je neposredni kontakt važan

Foto: Mediabiro

Nakon nešto više od mjesec dana pauze, odlukom Ministarstva zdravlja, djeca su se vratila u škole. Mnogi kažu da je tradicionalni način nastave efikasniji od online nastave. Sa tim je saglasna i direktorica Osnovne škole „Pavle Rovinski” Dijana Laković.

„To znači mnogo. Znači roditeljima, znači nastavnicima, a djeci znači najviše. Njihovo prirodno okruženje je da su sa nastavnicima u neposrednom kontaktu, da su jedni sa drugima. Najviše bismo voljeli da su sva djeca zajedno u učionicama u punom kapacitetu, ali to ćemo svakako pričekati neko vrijeme”, kazala je Lakovićeva za agenciju Mediabiro.

Ona je dodala da bi voljela da ovaj način rada potraje, te da se četvrti klasifikacioni period djeca dočekaju u školskim klupama.

„Što se tiče nas u školi preduzimaćemo sve mjere koje su preporučene za očuvanje zdravlja, tako da vjerujemo da ćemo četvrti klasifikacioni period provesti u školi. Vidjeli smo svi da bez neposrednog kontakta, bez škole djeca nisu na sigurnom terenu kad je u pitanju selektovanje informacija, prihvatanje i razumijevanje tih informacija. Nastavnik ipak ostaje ključna figura u kontaktu”, istakla je Dijana Laković.

Direktorica OŠ „Pavle Rovinski” je rekla da je sve obezbijeđeno kako bi djeca mogla sigurno da borave u učionicama.

„Od samog ulaska, ambijenta u učionicama, školskog dvorišta, imamo mnogo dežurnih nastavnika, tako da smo zaista, što se tiče škole, potpuno bezbijedni”, poručila je Lakovićeva.

O zaštiti đaka i nastavnika od koronavirusa brinuli su i u OŠ „Branko Božović”.

„Sve se ispoštuje. Redovna higijena se realizuje i sprovodi u školi, mjerimo temperaturu svakom učeniku i dezinfikujemo im ruke. Ispoštovali smo sve mjere koje je preporučilo Ministarstvo zdravlja. Djeca su dobra. Od prvog do devetog razreda nismo imali problem da se ne poštuju mjere. Uvijek se sve poštovali, jer dogovor kuću gradi”, kazala je direktorica Gordana Klikovac.

Dodala je da su svi jedva čekali povratak u učionice.

„Jedva smo čekali da nam djeca dođu. Škola bez djece je pusta, nema energije. Potrebna nam je ta ljubav koju jedni drugima pružamo. Ova online nastava je djecu upoznala sa savremenom tehnologijom, ali mislim da je neposredan kontakt nezamjenljiv”, zaključila je Klikovac.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još