Potpuni oporavak turizma tek 2024.

 Potpuni oporavak turizma tek 2024.

Foto Fos media

Novi nagli rast slučajeva kovida 19 i ponovno uvođenje ograničenja putovanja zaustavili su oporavak evropskog turizma, pri čemu su međunarodni dolasci turista u Evropu pali za 68% tokom ove godine, zaključno sa septembrom, u odnosu na 2019.

Evropska putnička komisija (ETC) u najnovijem izvještaju „Evropski turizam: trendovi i izgledi“ za treći kvartal 2020 navodi da s najpogođenije su mediteranske destinacije Crna Gora i Kipar, koje su zabilježile najgori pad u dolascima, za 84, odnosno 85 procenata, što se može pripisati njihovoj većoj zavisnosti od stranih putnika.

Među ostalim zemljama čije su turističke privrede pretrpjele teške posljedice pandemije su: Rumunija, gdje su dolasci stranih gostiju pali za 80%, Turska (77%); Portugal i Srbija po 74%, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu ETC.

Ostrvske destinacije, Island i Malta takođe su imale loš rezultat, imajući u vidu da su obje registrovale pad dolazaka stranih posjetilaca za po 71%.

Nasuprot tome, Austrija je od evropskih zemalja prošla najbolje zahvaljujući zimskoj turističkoj sezoni početkom godine, prije izbijanja kovida 19, što je rezultiralo padom dolazaka stranih turista od samo 44 odsto i padom noćenja stranaca od 30 odsto.

Potpuni oporavak i vraćanje obima dolazaka stranih gostiju na nivoe prije pandemije predviđa se do 2024. godine, dok su nešto optimističnija predviđanja u pogledu oporavka domaćih putovanja, unutar Evrope, koja bi, kako se procjenjuje, 2022. i 2023. godine trebalo da dostigne nivo iz 2019.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja