Portal Podgorica povodom trovanja pasa u gradu: Inspektori izašli na teren,uzorci na analizu, gradske službe oprale lokacije

 Portal Podgorica povodom trovanja pasa u gradu: Inspektori izašli na teren,uzorci na analizu, gradske službe oprale lokacije

foto ruka sapi

Nevladinoj organizaciji „Prijatelji životinja Podgorica“ u prethodnom periodu se obratio veliki broj građana Podgorice, koji su uznemireni zbog masovnog posipanja otrova na javnim površinama u našem gradu, a sve sa ciljem trovanja pasa i mačaka. Kao rezultat ovog nepočinstva imamo veliki broj otrovanih i uginulih životinja. Problem trovanja životinja traje već danima, sporadičnih reakcija na nemile scene na podgoričkim javnim površinama ima, ali ne i pomaka na terenu da se problem riješi, odnosno da se utvrdi počinilac i kazni i pored postojećeg video nadzora koji postoji u našem gradu.

foto FB

Portal Podgorica je tim povodom zatražio odgovore od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na pitanja šta je urađeno povodom situacije u gradu i šta su dalji koraci inspekcijskih organa na tom polju.

„U saradnji sa službenicima Uprave policije, nadležni veterinarski inspektor je izvršio uzorkovanje potencijalno opasne aktivne supstance na lokacijama koje su prepoznate od strane policije. Takođe, izvršeno je čišćenje i pranje ovim lokacijama od strane gradskih službi radi potpunog uklanjanjan potencijalno opasne supstance.

Foto FB

Uzorci su dostavljeni na laboratorijsko ispitivanje u Centar za ekotoksikološka ispitivanja, u cilju identifikacije aktivne materije kao potencijalnog uzroka masovnog trovanja pasa sa smrtnim ishodom, u većini slučajeva. Nakon obavljene laboratorijske analize uzoraka rezultati će od strane Uprave policije biti dostavljeni nadležnom tužiocu.

Nadamo se da će informacija o uzroku uginuća životinja biti od koristi nadležnim organima u otkrivanju počinilaca“, navodi se u odgovoru na pitanje portala Podgorica, iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz ove institutcije napominju „da je, osim značaja otkrivanja počinioca ovog nehumanog čina i njegovog kažnjavanja u skladu sa propisima, neophodno nastaviti sa podizanjem svijesti javnosti, svih pojedinaca i cijelog društva o važnosti dobrobiti životinja. Uprava je u tom pravcu, u saradnji sa civilnim sektorom, realizovala veliki broj kampanja, ali ponavljanje slučajeva mučenja ili ubijanja životinja, pokazuje da na tom planu, zajedno moramo raditi još intenzivnije.“

Uprava za bezbjednost hrane i Ministarstvo poljoprivrede, posebno kroz aktivnosti Savjeta za zaštitu životinja, u kontinuitetu rade na unapređenju dobrobiti životinja. Postignuti su značajni iskoraci na planu rješavanja problema odgovornog vlasništva i populacije pasa lutalica.

„Uspostavljena je jedinstvena baza za identifikaciju i registraciju pasa u koju je do sada, kroz akciju čipovanja, registrovano oko više od 20 hiljada pasa, od čega najviše u Podgorici, blizu 6.000. S ciljem podsticanja vlasnika i registrovanja što većeg broja pasa, kroz program mjera obavezne zdravstvene zaštite životinja koji se finansira iz Agrobudžeta, [BL1] čipovanje i vakcinacija protiv bjesnila su besplatni, uz simboličnu participaciju vlasnika.

Takođe, usvojen je finalni nacrt Programa za kontrolu populacije pasa, koji je u proceduri prikupljanja mišljenja, kako bi se poslao Vladi na usvajanje“, navodi se u odgovoru iz Uprave za bezbjendost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Sprovođenje Programa za kontrolu populacije pasa lutalica zahtijevaće punu uključenost nadležnih lokalnih službi. Tim dokumentom je definisano da sve lokalne samouprave treba da, u roku od najkasnije dvije godine od usvajanja programa, donesu lokalne programe kontrole populacije pasa. Dodatno, definisane su i ostale ključne aktivnosti kako bi svi zajedno doprinijeli uspješnoj kontroli populacije pasa na teritoriji Crne Gore, objasnili su iz Uprave.

Vlahović: Ciljano se posipa otrov kako bi se smanjio broj pasa lutalica
Iz NVO Prijatelji životinja Podgorica istilu da „ovdje nije riječ o izolovanim slučajevima, već o organizovanom posipanju otrova, što bi za cilj trebalo imati smanjenje populacije pasa lutalica, sa čim opštinske službe svih ovih godina nisu sposobne da se izbore na zakonom propisan način. Podsećanja radi, na sličan način su opštinske službe u nekim drugim crnogorskom gradovima „rešavale“ ovaj problem, pa tako imamo i nedavnu izjavu bivšeg gradonačelnika Nikšića Veselina Grbovića, koji je u neformalnom telefonskom  razgovoru kazao da „džukele treba potrovati“, misleći pri tom na napuštene pse.
S obzirom na činjenicu da posipanje otrova u Podgorici traje već danima, te da gradska uprava i njima bliske organizacije za zaštitu životinja ne reaguju, uzimajući u obzir da iza svega stoji neka dobra organizacija, a ne pojedinci, plašimo se da možda oni nisu uzeli „pelcer“ od kolega iz Nikšića i drugih gradova, te da na taj način možda pokušavaju prikriti svoj nerad i nesposobnost“, objasnio je za Portal podgorica, direktor NVO Prijatelji životinja Podgorice, Dragoje Vlahović.

Foto Dragoje Vlahović, direktor NVO Prijatelji životinja Podgorice


Ukoliko ipak nemaju veze sa ovim, Vlahović poziva „da hitno preduzmu sve mjere i zaustave trovanje životinja, jer njihovo nereagovanje je jako maliciozno. Ništa manje nije maliciozno ni ćutanje nekih njima bliskih organizacija za zaštitu životinja, koje godinama na ovakve stvari ćute.
Kao i do sada, vrijeme će pokazati ko stoji iza svega, a ovoga puta će taj neko morati da snosi zakonske sankcije. Ko god da stoji iza ovog nepočinstva, upozoravao ga da prestane sa tim, jer ne samo što na ovaj način dovodi u opasnost životinje, već i ljude, prevashodno djecu koja se igraju na javnim površinama, na kojima je otrov posut. I na samom kraju, zahtijeva o od gradskog preduzeća „Čistoća“ da momentalno angažuje sve svoje terenske radnike, kako bi otrov sa javnih površina već koliko sjutra bio uklonjen“, zaključuje za Portal Podgroica, direktor Vlahović.

Glavni grad podnio krivičnu oprijavu protiv NN lica, gardske službe da reaguju
Povodom zabrinjavajućih slika koje ovih dana dolaze sa podgoričkih ulica, a odnose se na navode o posipanju otrovnih supstanci na više lokacija na javnim površinama, uprava Glavnog grada javnost obavještava o sljedećem:

„Nadležne službe i preduzeća Glavnog grada u posljednjih nekoliko dana uradili su sve što je bilo u njihovoj nadležnosti i više od toga – ekipe gradskog preduzeća Čistoća doo su reagovale na prijave građana i NVO o posutom otrovu, a organizovani su i redovni obilasci terena sa akcentom na parkove, park šume i mjesta koja su prepoznate kao lokacije na kojima kućni ljubimci najčešće borave sa svojim vlasnicima.

Foto PG Biro

Zgroženi činjenicom da se i pored apela dijela javnosti, građana, vlasnika kućnih ljubimaca, ali i uprave Glavnog grada, formalnim i neformalnim kanalima komunikacije, problem nije riješio, a odgovorna lica nijesu privela pred lice pravde, zbog izraženog osjećaja odgovornosti prema svakom biću koje se nalazi na teritoriji Podgorice, gradska uprava je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica po osnovu ugrožavanja bezbjednosti.

Apelujemo na nadležne državne organe da ovaj slučaj tretiraju sa dužnom pažnjom i da imaju u vidu da ovakvo postupanje ne ugrožava samo životinje kojima je, vjerujemo, otrov bio namijenjen, već i sve one koji svakodnevno koriste javne površine širom Podgorice. Efikasnim postupanjem spriječiće se dalje dovođenje u opasnost ne samo životinja, već i djece koja su najčeši posjetioci mjesta na kojima je prosut otrov.

Nažlost, kamere koje je postavio Glavni grad, upravo zbog nedjela koja nam redovno priređuju nesavjesni građani, morale su biti isključene nakon inicijative određenih organizacija nevladinog sektora do dobijanja daljih saglasnosti, što nam dodatno otežava da doprinesemo otkrivanju počinilaca.

Kao roditelji, kao vlasnici kućnih ljubimaca, ali i odgovorna lica na čelu institucije koja posjeduje jedan od najboljih azila u Crnoj Gori, na ovo gledamo i lično. Stoga,  još jednom pozivamo Upravu policije i sudske organe, koji su nadležni za rješavanje ovog problema, da povodom ovog slučaja hitno reaguju!“, navodi se u reagovanju iz Glavnog grada.


Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja