“Ponesi Podgoricu”: Uspomene iz glavnog grada putuju do svih krajeva svijeta

 “Ponesi Podgoricu”: Uspomene iz glavnog grada putuju do svih krajeva svijeta

Foto: Privatna arhiva

Podgorica posljednjih godina prevazilazi karakter tranzitne turističke destinacije, te postaje sve više poželjan grad za duži boravak turista, u kojem se razvijaju i afirmišu različiti oblici turizma. Tako se ukazala potreba i za adekvatnom ponudom suvenira sa obilježjima glavnog grada. Činjenica je da su suveniri u svim evropskim i svjetskim metropolama neizostavan segment turističke ponude. Iz tog razloga prva prodavnica suvenira „Podgorica Souvenirs“, preduzeća PG District kroz svoj asortiman dala je doprinos unaprijeđenju turističke ponude.

“Podgorica Souvenirs turistima, dijaspori, kao i domaćem stanovništvu, nudi autentične suvenire, ali i doprinosi većoj vidljivosti i prepoznatljivosti Podgorice van granica Crne Gore”, počinje vlasnica ovog preduzeća Nataša Gojković Marić, priču za Portal Podgorica.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Podgorica Souvenirs, pojašnjava, nastoji da kroz svoju ponudu suvenira ‘ugradi’ i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe grada i njegove okoline. Posebnim linijama suvenira obrađeni su prepoznatljivi lokaliteti i njihova obilježja, kako bi se i kroz ovakav vid turističke ponude afirmisalo bogato kulturno nasljeđe Podgorice.

Realizacija priče o suvenirima, prema riječima naše sagovornice, krenula je fazno, prije pojave pandemije. Tako ih je kriza izazvana Covid-om bukvalno zatekla u završnici.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

“Iako je godina, sada već iza nas, bila izazovna, ali i zahtjevna, uspjeli smo da kroz kvalitetnu PR i marketing strategiju animiramo značajan dio ciljane javnosti- domaće stanovništvo i strance koji žive u Podgorici. Takođe, oni malobrojni turisti koji su ljetos posjetili Podgoricu, zatim turistički vodiči, kao i vlasnici suvenirnica iz drugih gradova Crne Gore dodatno su nas ohrabrili i uvjerili, bez obzira na aktuelnu situaciju, u opravdanost našeg biznisa”, pojašnjava Gojković Marić za naš portal dodajući:

“Što se tiče prodaje, ova godina ne može biti značajan pokazatelj. Ali, činjenica da i u ovakvim uslovima uspjevamo postići, istina, minimalne pozitivne rezultate, pokazuje da je Podgorica Souvenirs dostojan podviga.”

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Autentičnost ponude prve podgoričke suvenirnice veoma je raznovrsna, a ogleda se u tematskom tretiranju suvenira prema karakterističnim simbolima.

“Suveniri su izrađeni od prirodnih materijala, drveta, gline, biorazgradivog materijala itd. Magneti, majice, cegeri i podmetači su izbor većine sugrađana, zbog pakovanja i slanja rođacima i prijateljima u inostranstvu, kao i turistima. Strancima koji žive ovdje, kao i sugrađanima, zanimljiv je i art suvenir program; šolje, ručno izrađeni fildžani sa otiskom Podgorice, slike, suveniri oslikani na kamenu, ručno rađeni magneti, podmetači od prirodne gline…”

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kada je u pitanju reakcija sugrađana, naša sagovornica ne krije zadovoljstvo.

“Moram priznati da sam veoma zadovoljna reakcijama sugrađana, stranaca koji žive u Podgorici, ali i turista koji su uspjeli u prethodnoj godini posjetiti nakratko Podgoricu i Crnu Goru. Suvenirnica je, što je meni posebno drago, i mjesto u kojem se ne samo kupuje, već i razgovara i razmjenjuju ideje.”

Foto: Privatna arhiva

Dodaje da će neki od njihovih predloga biti oslikani i na novim kolekcijama koje će se uskoro naći na policama prve suvenirnice u našem gradu.

Bitno je naglasiti da se i u ovom kreativnom kutku vodi računa i o očuvanju prirode, pa ne čudi što je zaštitni znak ovog mjesta kraljić – čuvena ptica koju možemo vidjeti u podgoričkim parkovima.

“Koncept održivog razvoja i očuvanja prirode je jedan od važnih postulata kojim smo se rukovodili pri odabiru Kraljića za maskotu radnje. Takođe, želimo da, ubuduće ostvarimo saradnju sa djelatnicima nacionalnih i gradskih parkova, kao i NVO sektora, kako bismo svi zajedno na što kvalitetniji način promovisali prirodu kao značajan turistički resurs.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Podgorica Souvenir ima i veoma zvučne slogane ,,Ponesi Podgoricu” i “Podgorica everywere”, koji ukazuju da baš svuda možete ‘’ponijeti’’ djelić našeg grada koji će vas stalno podsjećati na posjetu Podgorici.

“Slogani su osmišljeni simbolično, iz razloga da svaki potencijalni kupac po odlasku iz Crne Gore ‘ponese Podgoricu’ u svoj grad. Tokom perioda od juna pa do danas, suvenirnicu su posjetili turisti iz Kanade, SAD-a, Portugala, Francuske, Bugarske, Srbije, Hrvatske, BIH, i zaista je zadovoljstvo znati da je Podgorica, sa svojim znamenitostima, ‘otputovala’ u neke od svjetskih i evropskih gradova. Upravo je ovakav vid turističke ponude značajan za dodatnu vidljivost i prepoznatljivost Podgorice”, kaže sagovornica Portala Podgorica.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Osim toga Podgorica Souvenirs je u startu ostvarila saradnju sa nekoliko crnogorskih umjetnica, koje slikaju i ručno izrađuju suvenire prema njihovom idejnom konceptu. Na taj način, kako zaključuje naša sagovornica, nastoje dodatno da afirmišu žensko preduzetništvo u ovim novim ekonomskim i složenim okolnostima.

Avatar

Nevena Cvijović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja