Političke partije uputile saučešće povodom smrti Irineja

 Političke partije uputile saučešće povodom smrti Irineja

Foto: SPC

Većina političkih partija u Crnoj Gori uputila je saučešće povodom smrti patrijarha srpskog Irineja sveštenstvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da su srpski narod i SPC ostali bez svog duhovnog poglavara.

“Irinej je smjerno, ali samouvjereno i hrabro nastavljao svoj jevandjeljski put dostojan svojih prethodnika hirotonisanih u svetoj Pećaršiji”, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, ko je jednom imao taj blagoslov da razgovara sa Irinejom osjetio je posebnost trenutka u kojem je znao da se sastao sa istorijom.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da je bila čast i privilegija hodati ljudskim i duhovnim pravcem koji je Irinej trasirao.

On je kazao da je Irinej bez odmora i umora radio na učvršćivanju jedinstva Crkve i odbrani nacionalnog i duhovnog identiteta i jedinstva srpskog naroda.

„Njegov blagoslov i potpora u trenutku kada se činilo da je sve potonulo i izgubljeno bili su nam podstrek za odlučan otpor progonu i ponižavanju SPC u Crnoj Gori“, rekao je Mandić.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević uputio je izraze saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim vjernicima povodom smrti Irineja.

“Uvijek kada je Srbima u Crnoj Gori bilo najteže, patrijarh je davao duhovnu i moralnu podršku i liderima Srba i srpskom narodu u Crnoj Gori”, kazao je Medojević.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da je odlazak Irineja duboko pogodio SPC i njen vjerni narod koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i mudrosti.

„U teškim vremenima bio je glas razuma, mira i tolerancije, koji je vjerovao u pobjedu dobra nad svim nedaćama. SNP i njeno članstvo s dubokim poštovanjem će se sjećati lika i djela Patrijarha Irineja“, rekao je Joković.

Iz Ujedinjene Crne Gore kazali su da je patrijarh Irinej bio značajna ličnost naše crkvene i ukupne nacionalne istorije, „neko ko je s velikim životnim iskustvom pripremio našu Crkvu za novo vrijeme, drugačijih i ubrzanih izazova“.

„Sjećaćemo ga se sa ljubavlju i zahvalnošću jer je u najvećim događajima bio sa nama, mnogo puta boravio u Crnoj Gori i sa divljenjem, ne štedeći najljepše riječi, govorio o duhovnom preporodu naših ljudi i duhovnoj snazi našeg počivšeg mitropolita Amfilohija“, naveli su iz Ujedinjene.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još