Pokrenuta online peticija: Zaustavimo rekonstrukciju Trga u Podgorici

 Pokrenuta online peticija: Zaustavimo rekonstrukciju Trga u Podgorici

foto ilustracija

Povodom najavljene odluke Glavnog grada i predstavljanja idejnog rješena za rekonstrukciju Trga u Podgorici pokrenuta je online peticija pod nazivom „Zaustavljanje najavljene „rekonstrukcije“ Trga nezavisnosti u Glavnom gradu Podgorica“. 

U peticiji se navodi sljedeće: 

Poštovani budući predsjedniče Vlade Crne Gore,

Obraćamo Vam se ovim putem sa zahtjevom da jedna od Vaših prvih aktivnosti na mjestu „prvog među jednakima“ u 42. Vladi Crne Gore bude zaustavljanje najavljene „rekonstrukcije“ Trga nezavisnosti u Podgorici.

Naime, nedavno smo čuli da gradonačelnik Glavnog grada želi da „rekonstruiše“ Trg nezavisnosti i to na način da potencijalnom investitoru prenese u trajno vlasništvo prateće sadržaje koji se planiraju izgraditi na  i ispod Trga nezavisnosti. Smatramo da ovakav način davanja u trajno vlasništvo  imovine svih građana Podgorice nije primjeren, te da se toj ideji trebamo suprostaviti korišćenjem svih pravno dozvoljenih mehanizama.

Dodatno, rekonstruisanje trga nezavisnosti koji je prije 15-tak godina već rekonstruisan, ne smije biti prioritet Glavnog grada Podgorica sve dok na njegovoj periferiji imamo razrovane ulice i neadekvatne puteve. Takođe, Glavnom gradu fale mnogi drugi sadržaji: parkovi, bolnice, škole, vrtići… te bi energiju promjena trebalo usmjeriti na izgradnju takvih i sličnih objekata.

Na kraju, „vraćanje života“ centru Glavnog grada kroz izgradnju garaže i retail prostora za šoping ukazuje na suštinsko nerazumijevanje gradonačelnika o tome šta život glavnog grada jedne države zapravo znači, te je o tome zaista bespredmetno raspravljati.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još