Podgorički Sindikat traži da se produži rok za imenovanje direktora

 Podgorički Sindikat traži da se produži rok za imenovanje direktora

DAN

Rok za imenovanje direktora vaspitno-obrazovnih ustanova treba da se produži na pola godine, a neophodno je i da se precizira uloga školskih odbora i nastavničkog vijeća, smatraju u Sindikatu Prosvjete Podgorice.

Te zahtjeve Sindikat prosvjete Podgorice u četvrtak je uputio Skupštini. Oni traže od poslaničkih klubova da amandmanski djeluju na izmjene i dopune Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju.

Slobodan Savović, predsjednik tog sindikata, kazao je Pobjedi da njihov motiv nije „petljanje u politiku“.

„Naš osnovni motiv nije da se petljamo u politiku. Želimo da naglasimo opasnost koja može da proistekne od razdora u kolektivu, a vezano je za davanje ovog mišljenja koje je, uz to, još i neobavezujuće. O čemu i o kome da daju mišljenje kada konkurs još nije raspisan“, kazao je Savović.

Dopis koji je u srijedu Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta poslalo svim crnogorskim školama, a u kojem se navodi da nastavnička vijeća u roku od 15 dana predlože v.d. direktora, kako bi uključili i kolektive u cilju iznalaženja najboljih rješenja izazvao je brojne nedoumice.

Iz tog resora su pojasnili da mišljenje nije obavezujuće te da su ga tražili u cilju omogućavanja učešća prosvjetnih radnika u svim fazama njihovog rada i nalaženja najboljih rješenja.

Savović je kazao da su predstavnike Ministarstva informisali da postoje nedoumice kada je u pitanju izbor direktora, kao i davanje spornog mišljenja koje je pritom neobavezujuće.

Prema njegovim riječima, „ovo je vrlo nesrećni zakon koji nije pogodio cilj ako se tražila depolitizacija škola“.

„I mi kao sindikat snažno se zalažemo za depolitizaciju. Tačno je da ima politizacije u školama. Imamo naznaka da pojedini direktori vrše pritisak na kolektive, da traže potpise da bi im kolektivi dali pozitivno mišljenje da budu vršioci dužnosti još pola godine“, rekao je Savović i dodao da se ovo mora uraditi na sasvim drugi način da bi se kolektivi oslobodili od politike.

„To nije nešto što može da se riješi preko noći i to nije nešto što se rješava ijednim zakonskim aktom. To je dug i mukotrpan proces“, kazao je Savović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još