Podgoričanka među najuspješnijim mladim liderima u Evropi: Bavite se onim što volite, budite posvećeni i uspjeh će doći

 Podgoričanka među najuspješnijim mladim liderima u Evropi: Bavite se onim što volite, budite posvećeni i uspjeh će doći

Foto: Privatna arhiva

Prethodni mjesec za Asju Šašić iz Podgorice bio je i više nego uspješan. Na poslovnom planu dešavalo se sve onako kako je i zamislila pa je njen rad nagrađen i priznanjem „30 under 30“. U pitanju je nagrada koju svake godine prestižna međunarodna Business Elite Akademija dodjeljuje najuspješnijim liderima u biznis zajednici mlađim od 30 godina, a ove godine ona nije zaobišla ni mladu Podgoričanku koja se našla rame uz rame sa ostalim uspješnim ljudima iz svih krajeva evropskog kontinenta.

Asja je televizijski producent, bavi se komunikacijama u kompaniji RLC Montenegro, radi kao eksterni PR za Karisma Hotels & Resorts. Takođe, piše i lektoriše tekstove za jedan od najboljih lifestyle magazina na našem prostoru „The Collection Montenegro“. Pored toga završila je Fakultet dramskih umjetnosti a sa 29 godina jedna je od 30 najuspješnijih mladih ljudi, prepoznata od strane biznis zajednice.

Ovo dostignuće se, kako kaže u razgovoru za FOS, samo nadovezalo i na podjednako izazovnu ali i uspješnu prethodnu godinu i krunisalo njen dosadašnji angažman motivišući je da bude samo još bolja.

„Prethodna godina mi je bilo izuzetno uspješna, te sam se, vodeći tim osjećajem i prijavila i dobila nagradu. Nominovanje za nagradu je bilo početkom godine, kada je epidemija bila samo u Kini, te su moji poslovni planovi bili daleko drugačiji – godina je umnogome obećavala. Zadovoljstvo je i čast biti jedna od 30 osoba iz ovog dijela Evrope, koju stručna javnost prepoznaje. Ali, ovo priznanje nije samo moje. Ono je priznanje firmi RLC Montenegro, te cijelom timu, koji se svestrano pomaže. Imala sam veliku sreću da radim sa svojim kolegama, jer kada provodite sa nekim osam sati ta okolina i te kako utiče na vas“, kaže Asja za naš portal.

Dobitnica jedne od najprestižnijih nagrada u poslovnom svijetu ne krije da joj je pored zadovoljstva priznanje nametnulo i dodatnu obavezu – da bude samo bolja i još uspješnija. To je nešto što duguje i sebi i svojim saradnicima. Raduje je i to što su klijenti sa kojima radi prepoznali vrijednost nagrade, te nisu izostali ni dodatni poslovni angažmani.

No, da bi naš rad bio cijenjen i prepoznat od strane relevantnih ljudi, Asja smatra da svi, bez obzira na godine, moramo biti svjesni poslovne utakmice u kojoj smo akteri.

Foto
Foto: businesseliteawards

„To je nemilosrdna igra, u kojoj se nekada kvalitet zna i zanemariti, igra u kojoj vaši privatni planovi ne igraju veliku ulogu, ali je to utakmica, koja vam na kraju dana/mjeseca donosi novčanu satisfakciju, i koju, ipak, možete okrenutu u svoju korist. Mladi ljudi bi trebalo da konstantno razvijaju svoje poslovne vještine, talente, te da komuniciraju sa svojim kolegama u kontekstu razmjene znanja i iskustava, jer nam je za veliki uspjeh potreban i zdrav, funkcionalan tim. Ja često sarađujem sa ženama i veoma me raduje to da poznajem dosta dragih, uspješnih, poslovnih žena, koje mi izlaze u susret pa se iskreno nadam da smo mi mlađe generacije zaboravile na onu rečenicu „žena je ženi vuk (vučica, ako ćemo biti rodno senzitivni)“, kaže sagovornica FOS-a.

U trenucima u kojima mladi uglavnom imaju problem sa pronalaskom posla, odabirom zanimanja ali i napredovanjem u poslovnom svijetu, ona smatra da je najbitnije osluškivati sebe i svoje potrebe, te spoznati šta je to čime zaista želimo da se bavimo.

„Posla uvijek ima, novac nije samo nestao. Novac se preusmjerio u druge industrije i na nama je da detektujemo koje su to industrije, te kako možemo profititrati. Imam sreću da radim posao koji volim, pa mi odricanja ne padaju previše teško, ali ih ima. Na primjer ljeti skoro da nemam slobodan vikend, ali mi priroda posla dozvoljava konstantna putovanja, te boravak u najboljim hotelima kod nas, pa negdje i postoji kompenzacija za radne vikende i odricanja“, iskrena je.

U poslovnom svijetu uvijek morate biti spremni na sve ono što nosi dan a dio svakakog rada jesu i povremeni neuspjesi. Ali i to su situacije iz kojih čovjek uči i nastoji da ih okrene u sopstvenu korist.

„Smatram da ovakve situacije pokazuju osobama koliko su jake, sposobne, spremne za poslovni uspjeh. Sada, u toku pandemije, imamo realnu sliku o tome koje su grane privrede luksuz, a koje su nužna potreba. Mislim da će ovo uticati na izbor budućih profesija naših mladih. Čime god da se bavimo, moramo biti preduzetnici, moramo osluškivati potrebe društva, koje se mijenjaju iz dana u dan. Moramo biti spremni na neuspjeh, ali i na uspjeh. Uspjeh povlači veliku odgovornost, jer vi svojim poslovanjem i zalaganjem utabavate put mlađim generacijama. Na kraju, znanja koje vi lično posjedujte i nije vaše, nego je kolektivno i priroda znanja je da unaprijedi društveni sistem na svim nivoima.“

Za uspjeh je bitno da osoba ima i dobrog mentora a naročito po završetku fakulteta kada nas čeka prvi poslovni korak. I sama donekle svoj uspjeh duguje kvalitetnim ljudima sa kojima ima priliku da radi.

„U kompaniji RLC Montenegro, moj mentor je bio gospodin Rade Ljumović, koji je umnogome uticao na to da danas budem gdje jesam. Ja se bavim onim što volim, ne bih drugačije ni znala, te je moj savjet mladima upravo to – bavite se onim što volite, budite posvećeni i uspjeh će doći, ali ne preko noći. Za to je potrebno vrijeme i strpljenje. Moramo biti realni prema sebi, moramo biti svjesni naših mogućnosti i moramo dobro oslušnuti naše želje. Jeste društveni imperativ baviti se pravima, ekonomijom, medicinom, ali ako pojedinac nije srećan baveći se time, onda mu ni najbolji posao iz struke i najveća plata ne mogu biti satisfakcija“, kaže Asja u razgovoru za FOS.

Pored nje, među trideset najboljih našla se i Bojana Minić, takođe iz Crne Gore. One dvije su našu zemlju, rame uz rame, predstavile na najbolji mogući način.

„Bojanu poznajem iz viđenja, i ovim putem bih joj čestitala na nagradi. Šta god radite, radite to sa strašću i budite posvećeni tome, još ako imate neki talenat pa na to dodate zdravu radnu rutinu – uspjeh vas čeka već iza ugla!“

S obzirom na pandemiju virusa korona proglašenje najboljih mladih lidera bilo je upriličeno onlajn a dodjela nagrada će biti organizovana naredne godine u Budimpešti. No, dok se ne steknu uslovi da otputuje i preuzme svoje „30 under 30“ priznanje, Asja će i dalje vrijedno raditi na ostvarenju svojih poslovnih poduhvata.

„U narednim godinama ću se više posvetiti televizijskoj produkciji. Kao mala, naučila sam da svoje planove zadržim za sebe, i da u tišini i miru idem korak po korak, a vama ću prvo saopštiti novine kad ih bude“, zaključuje sagovornica FOS-a za kraj razgovora.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još