Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

 Podgorica pristupila Paktu slobodnih gradova

Glavni grad

Gradonačelnik Podgorice, dr Ivan Vuković, boravi u zvaničnoj posjeti Budimpešti. Tom prilikom, gradonačelnik je u ime Glavnog grada potpisao “Pakt slobodnih gradova”.

Naime, riječ je o neformalnom savezu progresivnih gradonačelnika, raznih političkih opredjeljenja, osnovanom 2019. godine na inicijativu gradonačelnika četiri prijestonice Višegradske grupe (Varšave, Budimpešte, Praga i Bratislave).

„Cilj Pakta je da preraste u globalnu, neformalnu mrežu gradonačelnika, a na tom tragu organizovano je pristupanje novih članova Savezu na marginama budimpeštanskog Foruma i potpisivanje Deklaracije o slobodnim gradovima, kojom su se gradonačelnici potpisnici obavezali da će štititi i promovisati zajedničke vrijednosti slobode, ljudskog dostojanstva, demokratije, jednakosti, vladavine prava, socijalne pravde i multikulturalizma“, kazali su iz Glavnog grada.

Deklaraciju su, uz gradonačelnika Vukovića, potpisali i gradonačelnici devetnaest gradova, među kojima su i svjetske metropole: Pariz, Los Anđeles, Amsterdam, Tajpej, Barselona i Beč.

Tokom konferencije gradonačelnik Vuković se sastao i sa gradonačelnicima Bratislave, Budimpešte i Rijeke.

„Iskreno se radujemo daljoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima i zajedničkom radu u cilju osnaživanja liberalno-demokratskih vrijednosti, te prevazilaženju aktuelnih globalnih problema.“, zaključio je Vuković.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još