Počela izgradnja škole u Tološima

 Počela izgradnja škole u Tološima

PG Biro

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i Andrea Ubović položili su danas kamen temeljac za izgradnju osnovne škole u Tološima. Riječ je o vrijednoj donaciji porodice Ubović koja je, u znak sjećanja na njihovu nedavno preminulu Novku Ubović – majku, babu i istaknutog prosvjetnog radnika, poželjela da donira novac za gradnju nove škole u Podgorici. 

Gradonačelnik  Vuković čestitao je Dan nezavisnosti, ističući posebno zadovoljstvo što upravo na ovaj datum počinje i izgradnja osnovne škole u Tološima, projekat koji su stanovnici ovog dijela dugo čekali.

‘’U nekim planovima ova škola postoji već dvadesetak godina i izuzetno smo ponosni na to što smo zahvaljujući vrijednoj donaciji porodice Ubović, kompanije Bemax, mi danas krenuli u izgradnju ove škole. Ona će do početka naredne školske godine biti potpuno završena i opremljena. Kapacitet škole je 1200 učenika, osim škole dobićemo i novu fiskulturnu salu, tako da će Tološi izgledati potpuno drugačije od danas za godinu dana. Izuzetno smo ponosni na ovaj projekat i mislimo da je ovo najbolja moguća poruka koju možemo poslati danas, jer samo ulaganjem u znanje i nove generacije možemo učiniti da naša država vječno traje. Neka nam je srećna nova škola i neka nam je srećan Dan nezavisnosti.“ kazao je Vuković i podsjetio da su se članovi porodice Ubović obratili gradskoj upravi sa inicijativom da se na ovaaj način oduže svojoj majci, babi, te da nema boljeg načina s obzirom na to čime se Novka bavila, a to je da se na teritoriji glavnog grada izgradi jedna osnovna škola.

‘’Na nama je bio izbor u kom dijelu grada će se graditi taj objekat i moj zamjenik Časlav Vešović i ja nijesmo imali dilemu znajući koliko dugo Tološi čekaju na osnovnu školu i sugerisali smo porodici Ubović da upravo Tološi treba da budu mjesto đe će se graditi ovaj objekat, i oni su to spremno prihvatili i krenuli u razradu idejnog rješenja i nedavno je završen glavni projekat i evo danas smo svečano položili kamen temeljac. U pitanju je donacija vrijedna premo 6 miliona eura, nešto što se odavno nije desilo, ne samo u Crnoj Gori, nego na ovim prostorima, tako da dugujemo veliku zahvalnost porodici Ubović i kompaniji Bemax koja će izvesti radove. Plan je da do početka naredne školske godine škola ne bude samo završena nego i potpuno opremljena.“ istakao je Vuković i najavio da će osim škole biti izgrađena i nova fiskulturna sala i još jednom se zahvalio porodici Ubović.

Andrea Ubović iskazala je zadovoljstvo zbog postavljanja kamena temeljca za školu koja predstavlja vječitu uspomenu na profesoricu matematike velikog broja podgoričkih đaka, i njenu baku, Novku Ubović.

‘’Novka je svoj životni vijek posvetila obrazovanju podgoričkih generacija, a kasnije svojih unučadi. Učila nas je da budemo mudri i vrijedni, da poštujemo porodicu i da budemo dobri ljudi. Drugi razlog za zadovoljstvo jeste što danas slavimo 15 godina od dana kada je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost. Novka Ubovic nas je učila da poštujemo različitosti i da je obrazovanje ključ toga, zato vjerujem da će generacije koje budu pohađale ovu školu, mijenjati našu Crnu Goru nabolje i ostaviti značajne tragove u crnogorskoj istoriji.“ zaključila je Ubović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja