Perović: Đukanović je srušio sam sebe, Zakonom je tjerao inat s građanima

 Perović: Đukanović je srušio sam sebe, Zakonom je tjerao inat s građanima

Foto: Svetigora

Moglo bi se reći da je Milo Đukanović srušio sam sebe, a niko u ovoj situaciji u Crnoj Gori nije griješio kao on, jer je sebi dozvolio da pitanje Zakona o slobodi vjeorispovijesti postane pitanje njegovog tjeranja inata sa građanima, ocijenio je rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović. 

„U Crnoj Gori nije u pitanju sukob među narodima, niti rat Crnogoraca sa spoljnim neprijateljem – nego unutrašnje osvajanje slobode, građansko oslobođenje od jednopartizma i jednoumlja. Vjerujem da smo po prvi put dobili emancipovanog građanina. Paradoksalno, taj građanin je nastao tokom vjerske i crkvene litije. A nastao je baš tamo i baš zato, što je pojedinac u litiji bio miran, ne-nasilan, strpljiv i uvjeren do kraja u pobjedu nebeske ali i mogućnost zemaljske pravde“, kazao je Perović u intervjuu za Politiku. 

On ističe da je „pokušaj prethodne vlasti da crkvenu imovinu preko noći i jednostrano proglasi za državnu bio udar na temeljne vrijednosti“.

„I to ne samo na vrijednosti vjernika i ljudi koji pripadaju Crkvi, nego na temeljne vrijednosti sekularnog društva. Zato su se litijama priključili ili ih javno podržali i oni crnogorski građani koji su agnostici, ateisti, pripadnici drugih vjera. Svi su znali, da braneći Crkvu i njena prava, oni zapravo brane Ustav. A Ustav je brana protiv samovolje i proizvoljnosti. To je ta tačka okupljanja svih, i to je razlog zašto su se, vremenom, litijama priključili i i oni koji su prethodno bili nezadovoljni i drugim nekim nepravdama“, naveo je Perović. 

Perović dodaje da je Đukanović imao prilike tokom cijele 2019. godine oslušne i uvaži stav Crkve kao institucije, ali je nije iskoristio.

„Imao je potom prilike da se uvjeri da stav Crkve dijeli velika većina građana države čiji je predsjednik. Ništa. Što su se uvećavali razlozi koji bi mudrom državniku bili dovoljni da ga podsjete da je on u službi građana a ne obrnuto, predsjednik Crne Gore je trenirao nekakvu ličnu hrabrost i principijelnost. Pa mu je stvaranje Crkve od strane sekularne države bilo nešto normalno, a mirne i dostojanstvene litije su bile „ludački pokret“. Svakom je bilo jasno da on nije dobro procijenio, osim njemu samom. Ali to je plod politike koja je stvorila sistem da sve zavisi od jednoga čovjeka“, zaključuje Perović. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još