Penzioneri sjutra mogu potpisati punomoćja advokatu

 Penzioneri sjutra mogu potpisati punomoćja advokatu

Arhiva foto RTCG

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) moći će sjutra da potpišu punomoćja advokatu Vladimiru R. Čađenoviću, neophodna za dalji postupak potraživanja otpremnina pred Ustavnim sudom.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je agenciji Mina-business da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom Covid-19.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu.

Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

“Ovakve pravne odluke omogućio je Ustavni sud, proglašavajući naš zakon lex specialis za otpremine diskriminatorskim, a zašto mu je trebalo skoro tri godine”, rekao je Raković.

On je poručio da se zakon lex specialis poštuje svuda u svijetu i kao takav se bezuslovno realizuje od Vlade, jedino u Crnoj Gori ne.

“Odluka Ustavnog suda da proglasi naš zakon lex specialis za otpremnine diskriminatroskim nije utemeljena ni na jednom dokazu, činjenici ili argumentu”, tvrdi Raković.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja