Penzioneri KAP-a zadovoljni sastankom sa Abazovićem

 Penzioneri KAP-a zadovoljni sastankom sa Abazovićem

Foto: FOS Media

Nova Vlada pružiće svu podršku iz svoje nadležnosti kada je riječ o isplati otpremnina penzionerima Kombinata aluminijuma (KAP), saopštio je njihov predstavnik, Nikola Raković.

On je kazao agenciji Mina-business da se u utorak sastao sa potpredsjednikom Vlade, Dritanom Abazovićem.

“Abazović nas je saslušao i istakao da će nova Vlada pružiti svu podršku iz svoje nadležnosti i da će ostati dosljedni u tome”, naveo je Raković.

Predstavnici KAP-a su u ponedjeljak tražili prijem kod premijera Zdravka Krivokapića i Abazovića kako bi im iznijeli sve činjenice u vezi sa, kako su kazali, nezakonitostima i korupcijom prethodne Vlade.

“Tražimo da sadašnja Vlada preispita nezakoniti stav prethodne u vezi sa lex specialisom i da ga realizuje”, rekao je Raković.

On je kazao i da ih je Abazović prošlog petka pozdravio ispred zgrade Vlade.

“Istakli smo da treba da uputimo zahtjev da primi naše predstavnike, na šta je Abazović odgovorio da im zahtjev ne treba i da će ih primiti naredne sedmice, na čemu mu se javno zahvaljujemo”, naveo je Raković.

On je kazao da se penzioneri KAP-a punih sedam godina na ulicama Podgorice bore se za svoja prava i pravdu kako bi se realizovao lex specialis zakon za isplatu optremnina, koji je donijela Skupština i koji sve vlade svijeta bespogovorno realizuju, osim prethodne.

Penzioneri KAP-a će se okupiti i sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda. Skup će biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa koronavirusom.

Raković je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je ranije rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još