Partije da imenuju odgovornije predstavnike u DIK-u

 Partije da imenuju odgovornije predstavnike u DIK-u

foto cgo

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je parlamentarne partije da prilikom imenovanja predstavnika za novi saziv Državne izborne komisije (DIK) vode računa da to budu članovi koji će se odgovorno odnositi prema zakonu i budžetskim sredstvima.

Saradnik na programima u CGO, Damir Suljević kazao je da su najnoviji podaci koje je dobila ta nevladina organizacija, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, pokazuju da DIK nastavlja sa neracionalnim razbacivanjem novca poreskih obveznika.

„Iako je ova institucija u više navrata bila u fokusu javnosti zbog enormnih finansijskih izdvajanja za svoje članove, od kojih su većina i javni funkcioneri, negativna praksa dodatno je produbljena u ovom izbornom ciklusu“, rekao je Suljević.

Prema njegovim riječima, takvo finansijsko nagrađivanje nijesu pratili rezultati o čemu svjedoče aktuelni postupci pred Tužilaštvom zbog sumnji u nezakonit rad DIK-a, ali i afere koje u kontinuitetu prate tu značajnu državnu instituciju.

Kako je kazao, samo u prethodnom izbornom ciklusu u trajanju od nepuna tri mjeseca, DIK je u godini štednje isplatio enormne finansijske iznose za dnevnice, naknade i putne troškove predsjedniku, sekretaru i članovima.

„U tome prednjače dva člana DIK-a delegirana ispred Demokratske partije socijalista (DPS), Mersudin Dautović i Andrija Radman, kojima je od 19. jula. do 2. novembra na ime korišćenja privatnog automobila u službene svrhe isplaćeno 5.447 EUR, kao u Harisu Mekiću iz Bošnjačke stranke 2.541 EUR“, naveo je Suljević.

Suljević je kazao da su, pored toga, oni su u ovom periodu, kao i ostali članovi dobili mjesečne i posebne naknade za izbore u iznosu od po skoro pet hiljada EUR, bez dnevnica.

On je naveo da je apsolutni rekorder isplata Dautović koji ostvaruje mjesečnu zaradu u iznosu od 1.066 EUR.

Kako je kazao, na ime putnih toškova i korišćenja privatnog automobila u službene svrhe, Dautović je tokom ovog mandata DIK-a dobio 23.440 EUR.

„Njemu je samo 2018. godine po tom osnovu dodijeljeno 10.720 EUR. DIK je od 2017. do 2. Novembra ove godine po osnovu naknada, dnevnica, putovanja i putnih troškova Dautoviću isplatila 49.714 EUR, odnosno svako učešće Dautovića na sjednici DIK-a ovu instituciju je koštalo oko 355 EUR“, rekao je Suljević.

On je naveo da je CGO ukazao na niz kontraverznih odluka DIK-a od kojih su javnosti najpoznatije donošenje Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača i pokušaj suspendovanja ustavnog i zakonskog prava licima zaraženim virusom COVID-19 da ostvare pravo glasa.

Kako je kazao, neke od kontraverznih odluka DIK-a bile su netransparetno i nezakonito opredjeljivanje 70 hiljada EUR za izbor najskupljeg hotela „Hilton“ za rad i održavanje sjednica u godini štednje a bez sprovođenja zakonskih procedura prilikom izbora.

On je naveo da su kontraverzne odluke DIK-a bile i dodjeljivanje štampanja izbornog materijala štampariji povezanoj sa predsjednicom SO Bijelo Polje iz DPS-a Nemšom Omerhodžić, korišćenje softvera za provjeru potpisa podrške birača izbornim listama bivšeg odbornika DPS na Cetinju Vuka Perišića, uprkos postojanju softvera koji je donirao OEBS.

„Perišiću i još devetorici službenika Skupštine je za nekoliko dana isplaćeno 17.900 EUR, a njihovo angažovanje i obrada ličnih podataka građana je bilo suprotno Zakonu, što je rješenjem utvrdila Agencija za zaštitu ličnih podataka“, naveo je Suljević.

Kako je kazao, svemu tome prethodilo je donošenje Odluke o utvrđivanju naknada za rad u DIK-u kojim su članovi sebi pored redovnih mjesečnih i drugih naknada utvrdili posebnu naknadu tokom trajanja izbornog procesa u iznosu od dvije i po prosječne mjesečne naknade.

Suljević je rekao da pitanje zakonitog i opravdanog trošenja novca poreskih obveznika mora biti jedan od imperativa elementarne političke odgovornosti, koja svoju dodatnu težinu dobija tokom trajanja ekonomske krize.

„Rezultati koji su pokazali članovi DIK-a govore u prilog tezi da njihov rad nije bio proporcionalan stečenim finansijskim privilegijama“, kazao je Suljević.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još