Otkupljeno manje mlijeka

 Otkupljeno manje mlijeka

foto ilustracija

Ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u septembru iznosila je 2,48 miliona litara, što je 5,5 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Monstata su naveli da je u septembru otkupljeno 2,2 odsto manje mlijeka nego u avgustu.

“Sadržaj mliječne masti u septembru je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec veći 7,6 odsto, a sadržaj proteina 3,8 odsto”, navodi se u saopštenju.

U poređenju sa prethodnim mjesecom sadržaj mliječne masti bilježi rast od 1,2 odsto, a sadržaj proteina 2,2 odsto.

U septembru je u odnosu na isti prošlogodišnji period, zabilježeno povećanje proizvodnje fermentisanih mliječnih proizvoda 5,9 odsto, dok je smanjena proizvodnja konzumnog mlijeka 8,1 odsto, pavlake 25,1 odsto, kajmaka 14,7 odsto i sira 26 odsto.

Iz Monstata su kazali da je u septembru u odnosu na avgust zabilježeno povećanje proizvodnje konzumnog mlijeka 24,8 odsto, kajmaka 4,3 odsto, dok je smanjena proizvodnja pavlake tri odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda 2,1 odsto i proizvodnja sira 0,8 odsto.

“U periodu od januara do septembra ukupno otkupljena količina kravljeg mlijeka iznosi 21,9 miliona litara i bilježi se rast od 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja