Ostaci originalnog spomenika vojvodi Mirku Petroviću bačeni u Moraču

 Ostaci originalnog spomenika vojvodi Mirku Petroviću bačeni u Moraču

foto standard .me

Ostaci originalnog spomenika vojvodi Mirku Petroviću bačeni su u Moraču, nakon što je došlo do prisajedinjenja Crne Gore Srbiji 1918. godine, rekao je danas gradonačenik Podgorice Ivan Vuković.

On je to kazao odgovarajući na pitanje gdje se čuvaju originalni ostaci spomenika vojvode Mirka Petrovića koji su tokom rekonstrukcije Trga republike koji su 23. jula 2006. godine pronađeni na ovoj lokaciji.

foto Portal Podgorica Ivan Vuković, gradonačelnik

“Što se tiče spomenika velikom Vojvodi Mirku vi znate kako je taj spomenik završio nakon prisajedinjena Srbiji 1918. godine, na žalost. Ja da znam taj spomenik, odnosno ostaci se nalaze neđe u koritu Morače đe je bačen tada kada je nasilno uklonjen sa gradskog trga”, saopštio je Vuković na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja pobjedničkog rješenja za rekonstrukciju glavnog gradskog trga.

Istakao je da nema informaciju da je bilo šta od tih ostataka pronađeno.

“Ono što je prethodna gradska uprava uradila jeste replika izrade tog spomenika, imamo obelisk, imamo ono što je nalik originalnom izgledu tog spomenika u neposrednoj blizini. Na taj način mi smo se odužili tom najvećem vojskovođi 19. vijeka”, zaključio je Vuković.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još