Odluka Đukanovića ustavna, potreban dijalog o zakonima

 Odluka Đukanovića ustavna, potreban dijalog o zakonima

Foto: RTCG

Bilo je za očekivati da Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović Skupštini vrati zakone na ponovno odlučivanje, kazao je predsjednik Opštine Tuzi i lider Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Nova pralamentarna većina je, kako je kazao Đeljošaj, trebalo pametnije da postupi.

„Sami su željeli da imaju većinu na limitu, jer za njih nijesu bile poželjne manjine u vlasti. U tim slučajevima kad nedostaju neki poslanici, prirodno je da odložite sjednicu. Nema prostora za komentarisanje odluka predsjednika države, jer one su u skladu sa Ustavom. Zna se koja su prava predjsednika u ovom postpuku“, kazao je Đeljošaj za Antenu M.

Smatra da mora da postoji dijalog povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kao i svih drugih izglasanih zakona 29. decembra.

„Ponovo imamo nezadovoljno građane. Pametnije je da se otvori dijalog u Skupštini. Predsjednik Skupštine ima legitimitet za to. Potrebno je da se sve ovo riješi na način koji će biti dugotrajan i da niko ne bude diskriminisan“, navodi Đeljošaj.

U obrazloženju odluke, Đukanović je naveo da je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sjednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum. Đukanović je takođe ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije.

Đeljošaj je stava da sve stvari koje su ostavile dilemu, treba institucije da rješavaju prije Skupštine Crne Gore.

„Vjerujem da kad bi se ove dileme razjasnile pravno, svaki zakon koji se bude usvojio, Đukanović bi ga potpisao“, zaključio je Đeljošaj.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja