Od korone preminule dvije osobe od 56 i 39 godina

 Od korone preminule dvije osobe od 56 i 39 godina

pixabay

U prethodna 24 sata, od posljedica korona virusa preminule su dvije mlade osobe rođene 1965. i 1982. godine, kazao je epidemiolog KCCG Slavko Savović. On dodaje da su ti podaci alarmantni i zabrinjavajući i da je situacija gora samim tim što te osobe nijesu bile vakcinisane.

Savović je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) kazao da od početka avgusta Crna Gora bilježi značajan broj i oboljelih i nažalost preminulih od korona virusa.

Prema dostupnim podacima, kako dodaje, od 1. avgusta bilo je preko 18.000 novoinficiranih i preko 170 preminulih.

„KCCG ima kovid dio, tu je danas 116 pacijenata hospitalizovano. 88 njih zahtijeva neki vid kiseoničke potpore. Nažalost 9 osoba je na nekom vidu mehaničke ventilacije bilo da je neinvazivna ili invazivna“, kazao je Savović.

Kao zabrinjavajuće ističe to što je 40% hospitalizovanih mlađe od 65 godina a svaki deseti hospitalizovani pacijent je, kaže, trenutno mlađi od 40 godina, prenosi portal Javnog servisa.

„To je bilo očekivano sa delta talasom da će prije svega mladi da budu oboljeli i ugroženi a to je posljedica manjeg obuhvata vakcinacijom u toj starosnoj dobi“, kazao je Savović.

Epidemiolog dodaje da je od 116 hospitalizovanih u KCCG preko 85% nije vakcinisano.

Kada posmatramo podatke od prethodnih mjesec ili dva, kaže Savović, apsolutna većina hospitalizovanih i preminulih nije bila vakcinisana što, kaže, čitavu situaciju čini mnogo tragičnijom jer se velikih broj tih hospitalizacija i smrtnih ishoda mogao prevenirati vakcinacijom.

„Na Intenzivnoj klinici, većina je životno ugroženo. U prethodna 24 sata su se desila 2 smrtna ishoda i to kod mlađih osoba koje su bile 1965. i 1982. godište, to su podaci koji su alarmantni i zabrinjavajući a tragično je što te osobe nijesu bile vakcinisane, samim tim situaicja je gora“, kazao je Savović.

Ipak, jedan dio vakcinisanih osova su i teško oboljeli ili su i preminuli.

„Imam utisak da se u javnosti stiče loša pecepcija šta su vakcine i šta one mogu. Neki misle da su one čudotvorne i da apsolitno štite od bolesti. One su jedna od preventivnih mjera uz higijenu ruku, makse i ostalo, ali je ona najefiksnije sredstvo prevencije. U prosjeku vakcinisani rjeđe obolijevaju od nevakcinisanih i kada obole kraće su bolesni, i ako obole mnogo će kraće biti u bolnici ili da će ih zadesiti smrtan ishod“, zaključio je Savović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još