Od danas obavezne zimske gume

 Od danas obavezne zimske gume

Foto ilustracija

U Crnoj Gori je od danas obavezna zimska oprema za sva motorna vozila, saopšteno je iz Uprave policije.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano je da od 15.novembra do 1.aprila sva vozila koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na putu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu.

Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je četiri milimetra.

„Za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta,u određeno vrijeme, obaveza upotrebe pneumatika za zimsku upotrebu može se utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi“, kaže se u saopštenju.

U Službenom listu Crne Gore, 14. novembra, objavljena je Naredba o vremenskom periodu i putu odnosno djelovima puta na kojima je obavezna upotreba pneumatika za zimsku upotrebu, od 15. novembra do 1. aprila, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

To znači da kada se vozač kreće ne dijelu puta koji je obuhvaćen Naredbom, na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima, minimalne dubine šare četiri milimetra.

„Takođe, kada na ostalim djelovima i dionicama puta koji nijesu obuhvaćeni Naredbom postoje zimski uslovi (sniježne padavine, na putu snijeg, led ili poledica), na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima“, kaže se u saopštenju.

Ukoliko se vozač kreće putem ili dionicom puta koji nije obuhvaćena Naredbom, a nema zimskih uslova, na vozilu ne moraju biti zimski pneumatici.

Za lake i teške autobuse, srednja i teška teretna vozila obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa klinovima.

Saopšteno je da će službenici saobraćajne policije narednih dana, dok se meteo uslovi ne promijene, preventivnim aktivnostima upozoravati vozače na obavezu posjedovanja i korišćenja zimske opreme.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja